Kipkerrieragout

Kipkerrieragout

 

Dit recept stamt al uit een Allerhande uit 2005 en wel het eerste nummer van dat jaar. In die tijd knipte ik trouw recepten uit de Allerhande die vervolgens op een grote stapel terecht kwamen. Af en toe ging ik door de stapel en viste ik er iets uit wat ik ging maken, soms pas jaren later. Zo ook deze en dit is inmiddels één van de favorieten in huize O. Als ik aan mijn kroost vraag: 'Wat willen jullie eten vanavond?' krijg ik negen van de tien keer het antwoord: 'kipkerrie!'.

Het originele recept is hier te vinden. Ik heb er in de loop der tijd wel het één en ander aan aangepast. Zo gebruik ik vaak wat meer crème fraîche om het wat romiger te maken en omdat verse doperwten niet altijd en overal te krijgen zijn, gebruik ik ze ook regelmatig uit de diepvries. Die zijn net zo lekker en hebben ook nog een beetje bite. De gebakken uitjes waarmee je het gerecht aan het einde volgens het recept moet bestrooien laat ik eigenlijk altijd weg, omdat mijn jongste er geen liefhebber van is. Verder heb ik de hoeveelheid kerriepoeder drastisch verhoogd, wat ik zeker aanraad als je supermarkt kerriepoeder gebruikt. Een half potje mikte ik er soms in. Nou houden wij wel van een beetje pit, maar van 1 theelepel kerriepoeder verandert hooguit de kleur van de saus een beetje, maar qua smaak proef je daar niks van terug. Op aanraden van een kookkennis ben ik daarom voor mijn versie van vanavond naar de plaatselijke toko gegaan en heb daar een bakje 'kerrie madras' gehaald. Met drie theelepels kwam ik nu een heel eind. Wat een verschil zeg!

Nog een tip: vervang de kipfilet door kipdijfilet. Op de markt en bij slagers wordt het vaak met bot verkocht (dan wel even ontbenen), maar bij Albert Heijn liggen ze gewoon als filetjes in het schap, in allerlei varianten. Kipdijfilet is veel malser en droogt veel minder snel uit tijdens het bakken. Eigenlijk gebruik ik nooit kipfilet meer, alleen  nog maar kipdijfilet.

Als laatste wil ik even een lans breken voor mijn trouwe wokpan. Ik gebruik hem al zeker zes jaar en gebruik hem minimaal drie à vier keer in de week. Hij vertoont nog altijd geen beschadigingen en de antiaanbaklaag is nog volledig intact. En je raadt nooit waar ik die vandaan heb ... IKEA! Ja echt! Ik kook op inductie en echt serieuze inductie wokpannen zijn schreeuwend duur. Voor net geen €35,00 wok ik me nu al ruim zes jaar een slag in de rondte en voor zover ik het kan inschatten, gaat hij nog wel een paar jaartjes mee. Aangespoord door het succes van mijn Stil Wok heb ik een paar maanden geleden ook een aantal koekenpannen van Ikea aangeschaft. Het gaat om de Trovärdig pannen, geschikt voor inductie en ook goed betaalbaar (€20, €30 en €40 voor drie verschillende formaten). Ook deze pannen bevallen me uitstekend. Het enige nadeel is dat ze niet in de vaatwasser mogen.



Kipkerrieragout

Kip Kerrie Ragout

Gang:

Hoofdgerecht

Totale tijd: 40 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Allerhande / Out mijn Keuken

Een recept uit een oude Allerhande, behoorlijk aangepast naar de smaak van Out

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de bleekselderij in stukjes, de ui fijn en de kip in reepjes. Verhit de olie in een wok en fruit er de ui en de bleekselderij in. Voeg dan de kip toe en bak een paar minuten totdat ze licht aangebakken zijn. Strooi dan de bloem erover en vervolgens de kerrie. Als je later nog kerrie wilt toevoegen dan kan dat. Bak even aan en voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Voeg het volgende scheutje bouillon pas toe als het vorige is gebonden door de bloem. Breng het dan aan de kook en roer de crème fraîche erdoor. Laat het dan een minuut of 10 sudderen. Voeg na 5 minuten de ontdooide doperwten toe en laat meepruttelen. Proef, breng op smaak met peper en zout en serveer het met de rijst.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Ik was je site wat aan het doornemen. Goede tip om eens naar koekenpannen van Ikea te gaan kijken. Binnenkort zijn die van mij nl. aan vervanging toe. Een lekker recept van kip kerrieragout is dit. Kerrie madras is inderdaad smakelijker en geeft meer aroma. En ja, de hoeveelheid is persoonlijk. Ik geef er ook wel Mexicomix bij. Die koop ik bij de Jumbo. De mix van doperwten, mais en rode paprika kleurt nl. mooi bij het gerecht.

    1. Dit is een favoriet hier in huis! Als het aan de kinderen ligt eten we dit wekelijks. De Ikea pannen zijn inderdaad een aanrader. Goed hoeft niet altijd duur te zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge