Het is natuurlijk heel makkelijk en verleidelijk om je passata gewoon kant en klaar te kopen in een potje of een fles. Maar een pastasaus op basis van je eigen homemade passata geeft toch een beetje extra voldoening. Bovendien weet je precies wat erin gaat, kun je het precies zo kruiden als jij het lekker vindt en zitten er sowieso geen geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen in. Puur en echt eten dus.
Voor een voorraad van ongeveer drie liter:
- 5 kilo roma-tomaten
- handje verse oregano-blaadjes
- 1 eetlepel grof zeezout
- grof gemalen zwarte peper
Voor een kleine liter:
- 1,5 kilo roma-tomaten
- verse oregano-blaadjes
- 1 eetlepel grof zeezout
- grof gemalen zwarte peper
Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten aan de bovenkant in en dompel ze een seconde of 10 à 15 onder in het kokende water. Op deze manier laat het velletje van de tomaat los en kun je ze makkelijk ontvellen (dit heet officieel plisseren). Haal van alle tomaten op deze manier het velletje eraf en doe ze in een pan met een dikke bodem. Haal de staafmixer erdoor en pureer de tomaten zorgvuldig terwijl je het aan de kook brengt. Voeg de oregano blaadjes en peper en zout toe. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden toevoegen die je lekker vindt.
Tomaten pureren
Tomaten plisseren
Als het kookt draai je het vuur laag en nu moet het zo’n anderhalf uur pruttelen. Leg de deksel schuin op de pan, want het vocht moet kunnen verdampen. Roer af en toe even goed door. Na anderhalf uur kun je het overgieten in een (gesteriliseerde) fles of pot en laat je het afkoelen. Deze passata is maximaal een jaar houdbaar in de koelkast. Sommige mensen doen nog een schepje suiker door de passata, om het zurige van de tomaten wat in balans te brengen. Ik doe dat liever pas als de saus waarin ik de passata gebruik daarom vraagt.
2 Opmerkingen
Wat simpel en handig zonder toegevoegde suikers.
Een uitkomst en simpel om zelf te maken als diabeet.
Dat ik daar nooit eerder aan heb gedacht haha.
En veel lekkerder ook nog!