Bij risotto denk je vaak aan comfortfood bij herfstachtig weer. Met wat andere ingrediënten is risotto ook heel lekker op warme dagen. In deze risotto zitten lekker veel groene groenten en de muntolie zorgt voor wat frissigheid.
Ingrediënten voor 4 personen:
- muntblaadjes (10/15 gram), grof gehakt
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 eetlepel olijfolie
- geraspte schil van een halve citroen
- 75 gram ongezouten boter, in blokjes
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 80 ml droge witte wijn
- 400 gram risottorijst
- 1,5 liter hete groentebouillon (voor een niet vegetarische versie kun je kippenbouillon gebruiken)
- 40/50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- ong. 250 gram verse of diepvries doperwten (ontdooid)
- 200 gram peultjes (afgehaald)
- 1 bosje groene asperges
- zout, peper
- geraspte Parmezaanse kaas voor erbij
Doe de muntblaadjes met de olie, de citroenrasp en het grove zout in een vijzel en wrijf het fijn. Roer het met een lepel goed door elkaar en zet apart totdat je het nodig hebt. Verhit de bouillon.
Smelt ongeveer 25 gram van de boter in een flinke hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook een paar minuutjes. Voeg de rijst toe en roer erin zodat alle rijstkorrel bedekt worden met vet. Blus dit af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Roer dan soeplepel voor soeplepel de bouillon door de rijst. Voeg de volgende soeplepel pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Laat de rijst zo in 20 – 25 minuten gaar worden en roer er vaak in, zodat de rijst niet aankoekt en het vocht goed verdeeld wordt. Blancheer intussen de peultjes en de groene asperges, giet af en laat ze uitlekken. Als de rijst gaar is neem je de pan van het vuur en roer je de overgebleven boter en de Parmezaanse kaas erdoor. Daarna roer je de muntolie erdoor en dan schep je de groentes erdoor. Proef! Als het nog zout of peper nodig heeft, dan voeg je dat nog toe. Schep de risotto op een mooie schaal en geef er wat Parmezaanse kaas bij om er aan tafel over te strooien.
Rijst aanbakken
Lente risotto
Lente risotto
Aanvulling 1/5/2017 – dit recept is ook opgenomen in weekmenu #18 op Bonapetit.nu
2 Opmerkingen
De groene asperges blijven vaak taai, en draderig bij mij. Wat doe ik fout? Anders dan bij witte asperges krijg ik de groene niet goed eetbaar.
Probeer ze anders eens even kort voor te koken. Een paar minuutjes is vaak al genoeg. Dan zijn ze net iets zachter voordat je ze gaat roerbakken.