Courgettepappardelle met sinaasappelbechamel

bijgerechten groente/fruit Courgettepappardelle

Bij thuiskomst van vakantie lag Foodies Magazine van september op de mat. Foodies is en blijft een heerlijk blad om in te bladeren en inspiratie op te doen. Meestal vind ik in het blad bij de eerste keer doorbladeren al zeker 10 of 12 dingen die ik wil maken. Deze maand was dat een beetje anders, maar smaken verschillen nou eenmaal. Wat ik wel een heel leuk idee vond, was deze pappardelle gemaakt van courgette. De koolhydraatarme lijners onder ons kennen vast het principe van het vervangen van pasta door sliertjes courgette, gesneden met een spiraalsnijder. Zelf heb ik deze julienne dunschiller, die prachtige nepspaghetti snijdt van courgettes. Pappardelle van courgettes snijden is nog eenvoudiger, want je snijdt met een kaasschaaf plakken van de courgette af en je snijdt de plakken vervolgens in repen van ongeveer een centimeter breed. 

De saus

De saus waarin de courgettepappardelle geserveerd wordt is een klassieke bechamel waaraan geraspte sinaasappelschil en Parmezaanse kaas is toegevoegd. De sinaasappel zorgt voor wat frisheid en naar mijn mening geeft de Parmezaanse kaas voldoende zoutigheid, dus pas een beetje op met het nog toevoegen van extra zout. Eerst proeven, want je kunt er altijd wat bijgooien, maar eruit halen gaat niet. Ik ben behoorlijk zouttolerant, maar er is een grens en als je daar overheen gaat is het echt niet lekker meer. 

Het uiteindelijke gerecht

Bij de courgettepappardelle heb ik een gebakken scholletje en wat gekookte aardappelen geserveerd. Met de aardappelen kun je de saus van je bord prakken en zeg nou zelf, een gebakken scholletje past eigenlijk overal bij. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

bijgerechten groente/fruit Courgettepappardelle

Courgettepappardelle met sinaasappelbechamel

Gang: Bijgerecht
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 19 minutes
Totale tijd: 34 minutes
Porties: 4 personen

Een lekker groentebijgerecht in een smakelijke saus

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe de melk en het laurierblaadje in een steelpannetje en verwarm het. Laat het op laag vuur zo'n 10 minuten zachtjes trekken. Smelt in een ander pannetje de boter en roer dan de bloem erdoor. Laat de roux op laag vuur een paar minuutjes garen terwijl je blijft roeren met een houten lepel. Als je dit niet doet, krijgt je saus een bloemige smaak en dat is niet lekker.

  2. Haal dan het laurierblaadje uit de melk en giet een flinke scheut hete melk bij de roux. Zet het vuur hoog en roer stevig totdat er een gladde saus ontstaat. Voeg dan geleidelijk de rest van de melk toe en roer steeds tot de saus weer glad is. Breng het rustig aan de kook en laat het 2 minuten op laag vuur pruttelen.

  3. Zet intussen een grote pan met water en zout op. Was de courgettes en snijd ze met een kaasschaaf (of spiraalsnijder) in dikke slierten. Kook de slierten een half minuutje en laat ze dan uitlekken.

  4. Was de sinaasappel goed schoon en rasp het oranje deel van de schil eraf. Roer dit samen met de helft van de Parmezaanse kaas door de bechamelsaus. Roer de courgettepappardelle door de saus en schep het op borden. Strooi er de overgebleven Parmezaan over.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge