Vijgen groeien aan de vijgenboom (ficus carica) en het zijn één van de oudst bekende vruchten. Verse vijgen kun je met schil en al eten. Als ze niet meer zo heel vers zijn, wordt de schil wat taai en kun je ze beter schillen. De schil heeft een paars/violette kleur en het zoete vruchtvlees heeft een mooie roze/rode kleur. Het is een prachtig vruchtje om te zien.
Het is een vrucht waar je van moet houden, of eigenlijk: waar je van moet leren houden. Net zoals je koffie moet leren drinken. Ik moet eerlijk toegeven dat ze mij altijd een beetje tegen stonden. Totdat ik ze eens at in een perfecte omgeving in Italië. Ze werden geserveerd tijdens de lunch als onderdeel van een schaal antipasti. Ik vond de combinatie met de kazen en de verschillende soorten ham zo lekker, dat ik sindsdien om ben. De combinatie met geitenkaas en honing is ook heel bijzonder en het kan heel goed na een dinertje geserveerd worden als nagerecht. Misschien kun je er dan nog een bolletje (honing)ijs bij maken.
Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!
Verse vijgen met geitenkaas uit de oven
Met verse vijgen kun je een heerlijk dessert maken. De smaakt combineert fantastisch met geitenkaas en honing.
Ingrediënten
- 8 verse vijgen
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 tl rozemarijn
- 4 el honing
- 1 tl balsamicoazijn
- 2 tl olijfolie extra vergine
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 225°C.
Snijd de vijgen kruislings in en trek de delen een beetje uit elkaar. Zet de vijgen dan rechtop in een ovenschaal
Snijd de rozemarijn fijn en roer het door de geitenkaas. Verdeel dan het geitenkaas mengsel over de vijgen. Zet de ovenschaal in de oven en bak ze ongeveer 6 minuten tot ze goudbruin zijn.
Verdeel de vijgen over 4 bordjes en giet de honing er in een dun straaltje overheen. Roer de balsamicoazijn en de olie door elkaar en druppel dit over het bord en een beetje over de vijgen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.