Hele bloemkool uit de oven

Als je bloemkool op tafel zet, ben je snel geneigd het gewoon te koken en te serveren met aardappelen en vlees. Een ouderwets maïzenasausje erover en klaar ben je. Deze groente heeft echter heel veel andere mogelijkheden. Je kunt het raspen en er een soort rijst van maken. Je kunt het in plakken snijden en de delen roosteren. En je kunt hem ook in zijn geheel  bereiden.

Je kookt de groente in zijn geheel voor en je schuift hem vervolgens in de oven met een lekkere saus erover. Ik heb een saus van yoghurt met kaas gemaakt, maar je kunt allerlei andere variaties verzinnen. Gebruik je fantasie!

Hieronder vind je het volledige recept. Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt hoor ik het uiteraard graag!

 Hele bloemkool uit de oven

Gang:

Bijgerecht
Keuken:

Hollandse pot

Voorbereiding: 20 minutes

Kooktijd: 30 minutes

Totale tijd: 50 minutes
Porties: 4 personen

Bloemkool kun je op veel manieren klaarmaken. Deze bloemkool staat prachtig op tafel!

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Breng een ketel met water aan de kook. Ontdoe de bloemkool van de bladeren en snijd de stam zo kort mogelijk af. Doe de bloemkool in een pan en giet het kokende water erbij. Breng het water weer aan de kook en kook de bloemkool 10 minuten.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de bloemkool af en laat hem 10 minuten afkoelen. Dep hem vervolgens droog en leg de bloemkool in een ovenschaal. 

  3. Meng de yoghurt met de kaas en breng op smaak met zout en peper. Smeer het yoghurtmengsel op de bloemkool en schuif de schaal in de oven. Laat het zo'n 30 minuten bakken. De kaas moet mooi goudbruin worden. Pas de temperatuur van de oven aan als het te snel of niet snel genoeg gaat.

  4. Serveer hem in zijn geheel en snijd hem aan tafel aan.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Was superlekker en ook nog eens feestelijk. Mooi was ook dat deze saus zo prachtig dekkend was. Ik ga dit zeker vaker doen; wellicht ook met andere groente.

    1. Met broccoli kan het ook prima denk ik. Alleen vind ik het altijd zo zonde om die hele stam weg te gooien. Die is namelijk (geschild) ook heel lekker. De saus kun je ook prima gebruiken over een groente ovenschotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge