Warme citroenmousse van Yvette van Boven

Afgelopen donderdag publiceerde ik op Out mijn Keuken een recensie over ‘Nog meer uit Van Bovens oven‘. Echt een leuk boek om cadeau te geven of te krijgen. Hij is voor €12,99 o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Toen ik er doorheen bladerde viel mijn oog direct op de warme citroenmousse. Die wilde ik absoluut snel proberen. 

Het is een recept uit Van Bovens Ierse jeugd en wordt gemaakt in een ovenschaal. Het was heerlijk, maar bij die ovenschaal ging het bij mij een beetje mis. Vanuit die ovenschaal moet je het namelijk in porties verdelen en dan wordt het nogal een zooitje. Op zich niet erg, want het doet aan de smaak niets af, maar als je het gebruikt als dessert na een etentje, wil je toch ook dat het er een beetje mooi uitziet. Ik raad dan ook aan om de mousses te bakken in eenpersoons ovenschaaltjes als je die hebt, zodat je de mousse niet hoeft over te scheppen (die van de Hema zijn prima en niet zo duur). Zo niet, dan gewoon in een grote schaal en scheppen maar! 

Hieronder vind je het recept. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 

recept citroenmousse

Warme citroenmousse naar recept van Yvette van Boven

Gang: Nagerecht
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 40 minutes
Totale tijd: 55 minutes
Porties: 4

Dit nagerecht komt uit het boek: Meer uit Van Bovens oven van Yvette van Boven

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet vier eenpersoons ovenschaaljes (ongeveer 250/300 ml per stuk) in met boter en zet apart tot gebruik.   

  2. Doe de gesmolten boter in een kom en doe de suiker erbij. Klop dit een minuut of 8 met een elektrische mixer (of in de keukenmachine) luchtig. Voeg dan de rasp en de eidooiers toe en klop dit nog even kort door.

  3. Zeef hierboven de maïzena met het bakpoeder en meng het goed. Voeg vervolgens eerst het citroensap toe en daarna de melk. Roer dit snel tot een egaal mengsel. 

  4. Klop in een andere kom de eiwitten goed stijf. Zorg dat je kom en kloppers goed vetvrij zijn, anders stijft het eiwit niet goed op. Spatel het eiwitschuim door het citroenmengsel en giet het in de ingevette ovenschaaltjes.

  5. Zet de schaaltjes in de oven en laat ze zo'n 40 minuten bakken, totdat ze een mooie goudbruine bovenkant hebben en de mousse net gestold is. Mochten ze nog wat nat zijn, zet ze dan nog even terug in de oven.

  6. Bestuif ze bakjes met wat poedersuiker en geef er eventueel nog wat slagroom bij.

Notities

In het originele recept wordt de mousse in één ovenschaal gebakken. Ik kreeg het echter niet mooi uit de vorm, dus ik raad aan om losse eenpersoonsbakjes te gebruiken. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Alles wat met citroen is bereid, uitgezonderd Citronella, vind ik lekker! Of het nou, met mate, Limoncello is of gestoofde vis met citroenboter………….als het maar citroen is. Dus dit toetje (als je het uit de ovenschaal schept) of dessert (als je het in een-persoonsschaaltjes bakt) komt op mijn to-cook and to-eatlist. En als het wat ‘slordig’ oogt? Noemen we dat tegenwoordig niet ‘rustiek’ Esther? Heerlijk lijkt het me. Bedankt voor het posten!

    1. Haha! Heel goed, we noemen het gewoon rustieke citroenmousse. Als je erg van citroen houdt, zou ik er nog een beetje extra van de citroenrasp door doen. Je hebt tenslotte 2 citroenen nodig en je gebruikt maar de rasp van een halve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge