Van de eerste zuurkool van het seizoen maak ik het liefst een simpel stamppotje. Even lekker genieten van de echte zuurkoolsmaak. Later in het seizoen vind ik het leuk om te experimenteren. Wie weet komt daar nog wat uit. Voor deze stamppot heb ik wijnzuurkool gebruikt. Verder zitten mijn favoriete appeltjes van het moment erin: Pink Ladies. Deze stamppot is niet moeilijk te maken, staat lekker snel op tafel en je hebt er maar 6 ingrediënten voor nodig.
Het recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!
Zuurkoolstamp met appel en rookworst
Een klassieke combinatie met zuurkool
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen
- 2 appels ik heb pink ladies gebruikt
- 200 gram spekreepjes of -blokjes
- 1 el mosterd
- 500 gram gekookte wijnzuurkool
- 1 rookworst
Werkwijze
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze goed af. Doe ze in een pan met wat water en zout en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd intussen de appels in stukjes (verwijder het klokhuis), de schil mag eraan blijven, maar als je dat niet lekker vindt schil je de appel eerst.
Bak in een braadpan of ruime hapjespan de spekblokjes zonder dat je vet toevoegt. Roer daarna de mosterd erdoor. Doe het zuurkool erbij (met het vocht) en de appelstukjes. Breng op smaak met wat peper. Meng alles goed door elkaar en doe dan de deksel op de pan. Laat het een kwartiertje op laag vuur stoven.
Verwarm de rookworst. Ik doe dit altijd door de worst in een pannetje met gekookt water te leggen omdat ik geen magnetron heb.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze fijn. Voeg dan het zuurkoolmengsel (met vocht) toe en schep alles goed door elkaar. Schep de zuurkoolstamp op borden en geef er een stuk van de rookworst bij.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
2 Opmerkingen
Vanavond heerlijke zuurkool stamppot gegeten. Mijn man is geen zuurkool eter, maar door de appels en de spekjes erdoor, vond mijn man het ook lekker.
Wat leuk om te horen Tiny! Zo kun je aan veel dingen een draai geven om ze lekkerder te maken.