Cheesecake met yoghurt en citroen

bakken - taart citroen cheesecake

Cheesecake is heerlijk, maar vaak behoorlijk zwaar. Deze is gemaakt met een combinatie van roomkaas en Griekse yoghurt, zodat hij de helft 'lichter' is dan de gangbare cheesecakes. Daarnaast geeft de yoghurt het ook nog een lekker fris smaakje. Om dat nog wat te versterken heb ik er citroen in verwerkt. Resultaat: een extra frisse cheesecakevulling. De bodem kun je van je lievelingskoekje maken, als het maar een koekje is dat je makkelijk en fijn kunt verkruimelen. Ik vind de smaak van bastognekoeken heerlijk bij dit soort taarten. Je kunt met dit recept ook weer allerlei kanten op. Kies bijvoorbeeld voor grapefruit of passievrucht in plaats van citroen.

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 



Cheesecake met yoghurt en citroen

Gang:

Patisserie
Keuken:

Amerikaans

Voorbereiding: 20 minutes

Kooktijd: 35 minutes

Totale tijd: 55 minutes
Porties: 12 blokjes
Auteur: Out mijn Keuken

Deze cheesecake is gemaakt van yoghurt, roomkaas en citroen en heeft een bodem van bestognekoeken.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier (2 stroken afknippen op de breedte van de vorm en kruislings erin leggen). De bakvorm die ik heb gebruikt is ongeveer 20 x 20 cm. Laat de uiteinden van het bakpapier overhangen zodat je dat straks kunt gebruiken om de cheesecake makkelijk heel uit de vorm te tillen.

  2. Hak de bastognekoeken fijn in een keukenmachine of hakmolen en smelt de boter. Giet de boter bij de koekkruim en schep zo goed om dat alle boter wordt opgenomen door de koekjes. Doe het koekmengsel nu in de bakvorm, verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet de vorm totdat de vulling klaar is in de koelkast. 

  3. Mix met een handmixer of in de keukenmachine de roomkaas los en als het goed glad is giet je de yoghurt erbij. Blijf op halve kracht mixen totdat de het goed gemengd is. Doe dan de 2 hele eieren en 1 eidooier erbij. Mix tot het goed is opgenomen. Daarna gaat de suiker, citroensap, citroenrasp en het vanille extract erbij. Mix tot er geen klontjes meer inzitten en het een glad mengsel vormt. 

  4. Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling in de vorm. Bak de taart zo'n 30-35 minuten. De taart is gaar als hij in het midden niet al te veel meer wiebelt als je hem voorzichtig heen en weer schudt. Zet de taart in de vorm op een afkoelrooster en laat hem volledig afkoelen. Daarna moet hij zeker 3 tot 4 uur de koelkast in om op te stijven. 

  5. Als de taart goed koel is, til je hem met behulp van de bakpapierflappen voorzichtig uit de vorm en snijd je hem met een loeischerp mes in 12 vierkantjes. Bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker en geef er wat vers fruit bij.

Notities

Ik heb de taart gebakken in een vierkante vorm en er 8 rechthoeken van gesneden. Je kunt natuurlijk ook kleinere vierkantjes snijden of een ronde vorm gebruiken en er punten van snijden.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Heerlijk Esther! Ik vind citroen superlekker, maar chocolade is bij mij ook favoriet. Ik zou dus ook, met dit recept, één kunnen bakken met chocolade i.p.v. citroen?

    1. Oeh dat vind ik lastig… je verandert de structuur van de cheesecake er wel helemaal door, dus ik weet niet of de verhoudingen dan nog kloppen. Ik zou zeggen: proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge