Laten we eerlijk zijn. Als we groente maken voor bij de maaltijd, dan zullen we die in verreweg de meeste gevallen koken. Klein laagje water, beetje zout, net gaar koken en klaar ben je. In vrijwel alle overige gevallen eten we groente rauw. Een leuk alternatief zijn deze zoete worteltjes, die bij heel veel maaltijden goed passen. Denk hier bijvoorbeeld ook eens aan als bijgerecht bij het komende kerstdiner. Ik vind bospeen het lekkerst voor dit gerecht, maar als je andere wortels lekkerder vindt, probeer het dan gerust. Bij bijvoorbeeld het kerstdiner is het misschien leuk om de regenboog wortelmix te gebruiken, dat ziet er net even wat bijzonderder uit.
Hieronder vind je het recept. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!
Zoete worteltjes
Een bijgerecht dat bijna overal bijpast
Ingrediënten
- 2 bossen bospeen
- 80 gram boter
- 400 ml groentebouillon of kippenbouillon
- 3 à 4 tl suiker
- zout
- peper
- peterselie liefst verse, anders gedroogde
Werkwijze
Snijd de wortels van het loof en schrap ze met een dunschiller. Snijd ze in ongeveer gelijke stukken (niet te klein) om de garing zo gelijk mogelijk te laten verlopen.
Verhit de boter in een hapjespan en als de boter uit is gebruist voeg je de worteltjes toe. Stoof ze even op halfhoog vuur, een minuut of 4. Voeg dan de bouillon en de suiker toe. Breng het aan de kook en laat het pruttelen tot de wortels gaar zijn. Dit zal afhankelijk van de grootte van de wortels tussen de 4 en de 8 minuten duren. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de worteltjes uit het vocht op een bord en bestrooi met wat peterselie.
Notities
Ik heb deze worteltjes geserveerd bij een stukje zalm in een lemon pepper korst en geroosterde aardappelen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.