Op de dag voor kerst kan ik niet anders dan mijn glühwein recept met jullie delen. Glühwein betekent letterlijk 'gloeiwijn'. Het is een warme wijn die op smaak gebracht wordt met specerijen als kaneel, kruidnagel en steranijs en met citrusvruchten als sinaasappel, mandarijn en/of citroen. Vaak wordt het nog gezoet met suiker of honing. Glühwein wordt meestal rond de kerstdagen gedronken, maar het is ook heerlijk om je aan op te warmen op een koude zondagmiddag na een winterwandeling.
Ik heb deze glühwein gemaakt in mijn slowcooker, maar het kan ook heel goed in een gewone pan.
Glühwein
Glühwein uit de slowcooker (kan ook in een gewone pan bereid worden)
Ingrediënten
- 500 ml heet water
- 1 el suiker
- 1 fles rode wijn
- 250 ml port
- 1 kaneelstokje
- 1 tl kruidnagels
- 5 steranijs
- 1 sinaasappel of 3 mandarijnen (in partjes)
- evt. honing en extra suiker om verder op smaak te brengen
- evt. nootmuskaat
- evt. citroensap
Werkwijze
Doe het hete water in de binnenpan van de slowcooker zet hem op high en los de suiker erin op.
Als de suiker volledig is opgelost doe je de wijn en de port erbij. Daarna voeg je de andere ingrediënten toe. Je kunt los van de genoemde ingrediënten nog denken aan een beetje citroenschil of een handje cranberry's.
Doe de deksel op de snelkookpan en wacht tot de vloeistof borrelt. Let op: dit kan wel tot anderhalf uur duren. Bereid je de glühwein in een pan op het vuur, dan gaat dit natuurlijk veel sneller. Draai het gas heel laag als het kookt en laat het anderhalf uur trekken.
Proef de vloeistof. Is het te zoet, voeg dan wat water toe. Is het te zuur breng het dan in balans met suiker en/of honing. Je kunt het nu al drinken, maar je kunt de pan ook op low zetten en het nog even een half uurtje laten trekken.
Schep de warme wijn met een pollepel in glazen. Je kunt het ook laten afkoelen, in een fles schenken en later weer opwarmen. Leuk homemade cadeautje om weg te geven!
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.