Kaneel Panna Cotta gedecoreerd met appelgel

Panna cotta is een traditioneel Italiaans roompuddinkje dat op zich vrij basic is. Je meng de ingrediënten room, melk, suiker en vanille in de juiste hoeveelheden, lost er gelatine in op en laat het opstijven. Heerlijk! Maar je kunt er nog zoveel meer mee. Ik liet je eerder al eens deze sinaasappel panna cotta zien en aangezien ik gek ben op de smaak van kaneel, heb ik een poging gedaan een kaneel panna cotta te maken. Hij werd goedgekeurd door de commissie van kritische eters in huize O. dus hij mag op de blog! Begin op tijd, want om de smaak van de kaneel goed in de room te krijgen heb ik het een nacht laten trekken. 

Voor het opstijven van de puddinkjes gebruik ik graag een siliconen bakvorm zoals *deze*. Je kunt ze daar namelijk makkelijk weer uitkrijgen. Nou is deze vrij prijzig, want het is een professionele maar als je eens kijkt bij lightinthebox.com of aliexpress dan vind je ze voor een paar euro. Zo vaak zul je ze niet gebruiken, dus een professionele is echt niet nodig. Ook kun je ervoor kiezen om het op te laten stijven in een glas en dan kun je het ook gewoon serveren in dat glas. 

Bij Masterchef Australia zie ik de kandidaten wel eens in de weer met gels. Mateloos fascinerend vind ik zoiets en natuurlijk wil ik dan graag weten hoe ze dat maken. Bij kaneel past de smaak van appel heel goed, dus ik heb een gel gemaakt van appelsap om de puddinkjes mee te versieren. De truc is agar agar. Het is belachelijk eenvoudig, dus ga er ook eens mee aan de slag! Agar agar is een bindmiddel dat geschikt is voor vegetariërs, want het wordt gemaakt van zeewier. 

Kaneel panna cotta

Gang: Dessert, Nagerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereiding: 10 minutes
Porties: 6 stuks
Auteur: Out mijn Keuken

Roompuddinkje waar je heel veel kanten mee op kunt

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Om de smaak van de kaneel goed in de room te krijgen is het aan te raden de room een nacht met de kaneelstokjes in de koelkast te laten trekken. Begin dus een dag van tevoren hiermee!

  2. Doe de melk, room en de suiker in een pannetje en verwarm het. Roer totdat de suiker volledig is opgelost. Doe dan de kaneelstokjes erbij en eventueel het vanillestokje. Gebruik je vanille, snijd het stokje dan open, schraap de merg eruit en roer dit door de room. Voeg ook het opengesneden stokje zelf toe, want die geeft nog veel smaak af. Laat de room nu afkoelen en roer er af en toe even in.  Zet het pannetje vervolgens een nacht in de koelkast zodat de smaak van de kaneel goed in de room trekt. 

  3. Week de volgende ochtend de gelatineblaadjes in koud water totdat ze zacht zijn. Gebruik 4 blaadjes voor een stevige pudding en 3 voor een pudding die wat wiebeliger is. Zet de room op het vuur en verhit het weer, roer het even goed door met een garde, zodat het weer één geheel vormt. Giet het door een fijne zeef om de kaneel (en eventueel de vanille) te verwijderen. Schud het aanhangende water van de gelatineblaadjes en los ze één voor één op in de hete room. Laat de room al roerend iets afkoelen en giet de room vervolgens in de mal. Je kunt hiervoor van alles gebruiken. Ik vind siliconen vormen zoals *deze* erg handig omdat je de pudding er mooi en makkelijk uitkrijgt. Je kunt ook glazen gebruiken en de pudding in het glas serveren. 

  4. Zet de vorm in de koelkast en laat het helemaal opstijven. Dit kan wel een paar uurtjes duren dus wederom: begin op tijd!

  5. Stort de panna cotta op een bord en breng de decoratie aan. Ik heb gekozen voor vormpjes gesneden uit appelgel en kaneelkoekjes.

Appel gel

Gang: Bijgerecht, Decoratie
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 25 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 1 plak
Auteur: Out mijn Keuken

Gels zijn prachtig om nagerechten mee te decoreren en voegen qua smaak ook echt iets toe.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe de appelsap met de agar agar in een pannetje en breng het aan de kook. Roer totdat alle agar agar is opgelost. Giet de vloeistof in een schaal, bak of plaat met opstaande randen en laat het afkoelen. 

  2. Na ongeveer een half uur kun je al vormen snijden uit de plak gel.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge