In the Spotlight: Lissabon

Onlangs bracht ik met mijn gezin een paar dagen door in Lissabon. Wat we daar deden en vooral wat we daar aten (want ik ben natuurlijk in de eerste plaats een foodblogger) lees je in dit artikel. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om mijn eigen ervaringen en ik pretendeer op geen enkele manier volledig te zijn. Want tegenover alle dingen die we hebben gezien en gedaan, staan honderden dingen die we niet hebben gezien en gedaan en die jij misschien wel veel interessanter vindt. Verder was het januari en dat is niet de meest gunstige tijd van het jaar voor mooie foto's. Ondanks een aangename temperatuur was het de meeste dagen bewolkt en vaak wat mistig en de foto's die ik heb gemaakt zijn dan ook niet optimaal. 

Wat bezochten wij in Lissabon?

Lissabon is een sfeervolle stad, waar je eigenlijk lekker doorheen moet zwerven. En daar ligt ook meteen de uitdaging, want het gaat behoorlijk op en neer. Door de stad wandelen is dus heel erg leuk, maar wel erg vermoeiend. Kijk omhoog terwijl je door straatjes loopt en bewonder de vaak prachtige en kleurrijke geveltjes. Veel pandjes zijn versierd met tegels in allerlei kleuren en patronen (foto 1 & 2). De eerste indruk van Lissabon kregen we op het plein Praça do Comércio (foto 3), waar een gigantische stadspoort toegang biedt tot een winkelgebied dat erachter ligt. Het plein ligt aan de Taag en er stond nog een enorme kerstboom. Tijdens ons verblijf brachten wij verder onder andere een bezoek aan het Museu Calouste Gulbenkian en het Mosteiro dos Jerónimos (foto 5 & 6). Dit klooster met een prachtige kathedraal uit de zestiende eeuw staat in de wijk Belém en is zeer het bezoeken waard. Vanaf daar is het maar een korte wandeling naar de zestiende eeuwse Torre de Belém (foto 7). Verder bekeken we nog de kathedraal Sé en het Castelo de São Jorge (foto's 8, 9 & 10) in de wijk Alfama. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

  • Foto 1: Tegeltjes gevel Lissabon

Waar aten wij in Lissabon?

Moe en hongerig van de reis belandden we bij aankomst als eerste bij Can the Can aan het Parça do Comércio om even te lunchen. Ik at een lekker hamburgertje (foto 1). Prima, maar verder niet bijzonder. Op tripadvisor hadden we een aantal restaurantjes geselecteerd waar we graag wilden eten. Eén belangrijke tip: reserveer! De meeste restaurantjes zijn klein en hebben weinig tafels. Soms heb je mazzel, maar spontaan aan komen lopen is in veel gevallen zinloos. Even bellen van tevoren scheelt een hoop teleurstelling. De eerste avond doolden wij ook wat rond en zo kwamen we uiteindelijk terecht bij een fado restaurant waar het eten niet bijzonder was maar de sfeer wel heel leuk. Regelmatig werd het licht gedempt en bracht het bedienend personeel fado muziek ten gehore.

En wat aten wij verder?

Iets nieuws voor mij waren de tapioca's die we de tweede dag aten bij Tapiocaria Beiju in het Amoreiras Shopping Center. Een soort taco's of wraps met vulling. Ik at er één met chorizo (foto 2). 's Avonds aten we bij As Salgadeiras, waar ik begon met een tartaar van octopus (foto 3), gevolgd door gevulde inktvis (foto 4). Het voorgerecht van mijn man was ook bijzonder lekker: Alheira de Chaves (een Portugese worst uit Chaves) geserveerd met scrambled eggs (foto 5). Hij at na nog een Pudim Abade de Priscos (foto 6), een pudding naar recept van de Abt van Priscos waarin een enorme hoeveelheid aan eigeel en suiker verwerkt is. Ik heb het recept gevonden en ga het zeker eens namaken. 

  • Foto 1: hamburger bij Can the Can

En wat aten wij nog meer in Lissabon?

In de wijk Belém, vlakbij het klooster vind je Pastéis de Belém (foto 1). Een bakkerij (foto 2) waar sinds 1837 op traditionele wijze de zoete puddinggebakjes uit Belém worden gebakken (ook wel Pastéis de Nata). Wat is nou een betere plek om deze taartjes voor de eerste keer te proeven? Ze worden warm gegeten en zijn geflambeerd met kaneel en rietsuiker (foto 3). Heerlijk en ik ga ze zeker eens proberen te maken. 's Avonds aten we verrukkelijk Indiaas in het restaurant Leo. Ik at onder andere een thali van kip (foto 4). Een tahli is een schaal met een proeverij van verschillende gerechten. De laatste avond aten we heerlijke hapjes bij gastrobar Os Bons Malandros (foto's 5 t/m 11). 

  • Foto 1: Pastéis de Belém

Als laatste nog even speciale aandacht voor een walhalla voor foodlovers: Time Out Market. In deze foodhal vind je ruim 40 restaurantjes en/of barretjes waar je eten en drinken uit alle hoeken van de wereld kunt krijgen. Je kiest waar je zin in hebt en neemt vervolgens met je dienblad plaats aan één van de tafels om er lekker van te genieten. Erg leuk dat ieder persoonlijk kan kiezen wat hij of zij wil eten en je vervolgens toch bij elkaar aan tafel kunt zitten. Echt een bezoek waard en trek er ook even tijd voor uit om rustig rond te kijken en van verschillende 'winkeltjes' iets te proeven. Ik at bijvoorbeeld een gerecht met bacalhau (gedroogde vis) en mijn man het beroemde broodje tournedos Rossini. De kinderen kozen voor kip en een sappige hamburger. Na aten de kinderen een cheesecake met kers en man en ik deelden een crumble en een brownie. 

  • Time Out Market, Lissabon

Conclusie

Lissabon is een sfeervolle stad en leent zich uitstekend voor lange zwerftochten. Neem goede schoenen mee, want de wegen gaan op en neer en zijn niet overal even goed bestraat. Ben je alleen of met z'n tweeën, neem dan een metrokaart zodat je af en toe even makkelijk wat meters kunt maken. Ben je met meer, dan kun je voor hetzelfde bedrag een taxi nemen. Tussen de 4 en de 7 euro (wel nog even fooi geven natuurlijk!) kom je met de taxi vrijwel overal en met z'n drieën of vieren kost dat ongeveer net zoveel en soms zelfs minder per persoon dan de metro. Ga vooral ook 's avonds de stad in om sfeer te proeven en vergeet niet te reserveren als je specifiek ergens wilt eten. Neem een reisgidsje mee zodat je goed kunt uitzoeken wat je wilt zien en je daar wat meer informatie over kunt lezen. Ik vind de gidsen van Capitool altijd erg fijn in gebruik. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge