Het januarinummer van mijn favoriete kookblad (Foodies Magazine) staat weer vol met lekkere recepten. Ik testte het vegetarische recept Maccheronigratin met gerookte cheddar voor je. Het recept is opgenomen in een serie met de titel 'Warm wintergeluk' en dat is zeer terecht. Het is een lekkere ovenschotel met een hoog 'comfort' gehalte.
Ik heb er wel wat in aangepast want gerookte cheddar kon ik niet vinden bij mij in de buurt. In plaats daarvan heb ik Cheddar met Irish Porter Beer gebruikt. De smaak is daardoor natuurlijk wel anders. Je kunt de gerookte cheddar ook vervangen door rookkaas. Daarnaast bleek de melk op toen ik de saus wilde maken. Gelukkig had in nog een pak plantaardige melk, maar dat heeft natuurlijk ook invloed gehad op de smaak. Desondanks was het een heerlijke ovenschotel. Verder heb ik meer macaroni gebruikt dan ik het recept staat, want ik reken altijd zo'n 100 gram pasta per persoon voor een volwaardige maaltijd (in het oorspronkelijke recept wordt 250 gram gebruikt). Doordat de verhouding pasta/saus dus wat anders was bij mij, ziet het er ook een beetje anders uit dan op de foto in het blad. Serveer er wel een lekkere salade bij, want groente zit er niet in.
Verder vind je in dit nummer veel warme, winterse gerechten die zeer de moeite van het proberen waard zijn.
Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.
Maccheronigratin met cheddar
Testrecept uit Foodies januari 2017
Ingrediënten
- 400 gram Maccheroni (ik gebruikte macaroni grande)
- zout
- peper
- 200 gram Cheddar met Irish Porter
- 30 gram boter (+ iets extra voor het invetten van de schaal)
- 30 gram bloem
- 50 ml melk
- nootmuskaat
- 1 teentje knoflook
Werkwijze
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in ruim water met zout. Giet dit af en spoel af met koud water om het kookproces te stoppen. Laat het goed uitlekken. Rasp vervolgens de cheddar.
Smelt de boter in een pannetje en roer er vervolgens de bloem door. Laat dit even een paar minuutjes garen. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe roer het tot een dikke bechamelsaus. Haal het pannetje dan van het vuur en roer er 3/4 van de cheddar door. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht iets minder heet). Pel de knoflook en smeer met het snijvlak de schaal in. Vet de schaal vervolgens nog in met een beetje boter. Roer de saus door de macaroni en doe het geheel in de ovenschaal. Verdeel de overgebleven cheddar erover en schuif de schaal een half uur in de oven.
Notities
In het originele recept wordt gerookte cheddar gebruikt (eventueel te vervangen door rookkaas).
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
2 Opmerkingen
Is 50 ml niet veel te weinig? Gelet op de hoeveelheden bloem en boter (30 gr) zou 250 ml melk meer voor de hand liggen.
Dat dacht ik ook toen ik het recept maakte. Maar het moet een hele dikke drap worden, zodat het mooi gratineert in de oven. Wil je meer een saus, dan kun je natuurlijk gewoon meer melk toevoegen.