Hele haan of kip uit de slow cooker

slow cooker leghaan

Sinds ik een slow cooker heb gebruik ik hem regelmatig. Ik dacht in eerste instantie dat het misschien een apparaat zou zijn dat na een paar keer gebruiken in de kast zou belanden, maar niets is minder waar. Ik ontdek ook steeds nieuwe mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld heel easy peasy een hele kip of haan bereiden in een slow cooker zonder dat je er omkijken naar hebt. 

In mei vorig jaar schreef ik dit artikel over Koop een Kip. In deze pakketten zitten ook twee haantjes. Als je niet goed weet wat je daarmee aan moet is bereiding in de slow cooker een perfecte manier om ervan te genieten. Uiteraard kun je dit recept ook gebruiken voor een hele kip. Mocht je geen slow cooker hebben, dan kun je de kip of haan ook in een ovenvaste pan (met deksel) bereiden. Ik heb op deze pagina even voor je opgeschreven hoe je de verschillende tijden kunt omrekenen. Handig!

Bij het haantje heb ik gekookte aardappelen en gestoofde prei gemaakt. De aardappelen spreken voor zich denk ik. De gestoofde prei is ook very easy en naar mijn bescheiden mening de lekkerste bereidingswijze voor prei. Het recept vind je hier

Van het karkas van de kip of haan en met toevoeging van wat groentes en smaakmakers, trek je vervolgens weer een hele lekkere bouillon. Hier vind je een artikeltje over hoe je dat aanpakt.

De uitgeschreven werkwijze voor de kip of haan vind je hieronder. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!slow cooker leghaan

Hele kip of haan uit de slow cooker

Gang:

Hoofdgerecht

Voorbereiding: 5 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Een hele kip of haan bereiden is easy peasy in de slowcooker. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in een braadpan in de oven.

Print

Ingrediënten

Verder nodig

Werkwijze

  1. Smeer de kip in met een scheutje olijfolie en bestrooi de kip vervolgens met de kruidenmix of 'rub' die je hebt gekozen.

  2. Snijd de ui in niet al te kleine stukjes en verdeel de ui over de bodem van de pan. Stop de halve citroen in de holte van de kip of haan en leg het beestje vervolgens op de uien. Vocht toevoegen is niet nodig. 

  3. Doe de deksel op de pan en zet hem 8/9 uur op low of 4/5 uur op high. Hij is nu al heerlijk. Het vlees valt van de botjes en is supermals. Wil je nog een krokant velletje haal de kip dan voorzichtig uit de pan, verwijder de citroen en leg het beestje op een rooster in een braadslee. Schuif hem vervolgens nog even een minuut of 8 onder de grill. 

  4. Giet het kookvocht door een zeef en vang het op in een pannetje. Doe er wat water bij en kook het even in. Doe er eventueel nog een scheutje worchestersaus door en serveer het als jus bij de kip of haan. Verdeel de kip in stukken en serveer met groente en aardappelen.

Notities

Bewaar het kookvocht (of de overgebleven jus) en de botjes van de kip en maak daar een lekkere kippenbouillon van.

koken & tafelen algemeen

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge