Drentse Turf
Gisteren schreef ik een stukje over Drentse streekgerechten en ik liet je zien hoe je een Drentse Veentrappersschotel kunt maken. Er bestaat ook typisch Drents gebak. Drentse turf is een cake in de vorm van turf. Iedere Drentse bakker heeft Drentse turf in de vitrine liggen, maar uit mijn speurtocht bleek dat iedere bakker daarvoor zo zijn eigen bereidingswijze heeft. Als het maar in de vorm van een turf gebakken is, lijkt het verder niet zoveel uit te maken. Het oudste recept dat ik vond heeft een laag met appeltjes, walnoten, boter en suiker en is een soort up-side-down cake. De toplaag leg je onder in het blik en die draai je vervolgens om zodat het de bovenlaag wordt. Bovenop ligt dan een zoete, kleverige laag appeltjes. Lekker hoor! Bijzonder ook is de maïzena in het beslag, dit komt de luchtigheid ten goede.
Drentse turf: het recept
Hieronder heb ik het recept voor je uitgeschreven. Als je het gemaakt hebt, laat je me dan weten wat je ervan vond?
Drentse Turf
Ouderwets streekgebak uit Drenthe.
Ingrediënten
Voor de vulling
- 40 gram boter
- 90 gram suiker
- 6 appels
- flinke hand walnoten
Voor het beslag
- 80 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 citroen sap & schil
- 100 gram maïzena
- 80 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- klein beetje melk
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt voor de vulling de boter. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes. Neem een cakevorm en bekleed die met bakpapier zodat de cake straks makkelijk uit de vorm te halen is. Ik maak vaak twee stroken. 1 in de breedte van de bodem van het blik en 1 in de lengte. Deze leg ik kruislings in de vorm.
Giet de gesmolten boter in het blik en strooi de suiker er overheen. Leg dakpansgewijs de appelplakjes over de bodem van het bakblik en verdeel de walnoten erover.
Mix voor het beslag de boter met de basterdsuiker luchtig. Doe dan een kneepje citroensap en de rasp van een halve citroen erbij. Roer het erdoor. Doe één voor één de eieren erdoor en meng totdat ze volledig zijn opgenomen. Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder en roer dit door het boter/suiker mengsel. Voeg een klein scheutje melk toe als het beslag te dik is. Het moet de dikte van cakebeslag hebben.
Giet het beslag over de appeltjes in de vorm en strijk het glad. Zet de vorm in de oven en bak de cake gaar in zo'n 45 à 50 minuten. Doe de satéprikker test.
Laat de cake een minuut of 10 afkoelen buiten de oven. Leg dan een bord of schaal op de vorm en keer de cake om. Verwijder voorzichtig de vorm. De appeltjeslaag is de bovenkant van de cake. Laat de cake verder afkoelen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
12 Opmerkingen
Jazeker ga ik deze proberen Esther! Fantastisch lekker lijkt me deze turf. Vooral ook, omdat het resultaat wat plakkerige appel geeft. Volgende week vlieg ik naar Australië. Een aantal familieleden zijn ware bakfanaten. Ze zijn altijd geïnteresseerd in Nederlandse recepten. Leuk toch, om dan een recept mee te nemen van Drentse bodem! Kunnen ze die mooi uit proberen dan proef ik wel!
Wat leuk! Drentse turf in Australië… goede reis alvast en heel veel (bak)plezier!
Interessant. Als ik jou was zou ik wel even side maken van wat je nu site noemt. The cake is upside down:-)
Haha! dank voor de tip. Soms kun je iets 10 keer lezen en dan glippen ze er nog tussendoor.
Esther onlangs geplaatst…Kaassoep? Ja, het kan!
Deze ga ik zeker maken!
Leuk! Laat je weten of het is gelukt?
Bedankt voor het recept! Voor school moeatem we een streekrecept maken. Het ziet wr mooi uit (morgen pas aansnijden).
Wat leuk! Was hij goed bij het aansnijden?
Het was een groot succes, alleen wij hadden geen cakevorm, dus een ronde gemaakt. Was heerlijk maar ben ook benieuwd hoe ‘het hoort’. Als ik es in Drenthe kom zal ik zeker er een kopen hier of daar. En we gaan em zeker nog eens maken.
Wow deze is echt verrukkelijk!!! Zeker nog half warm. Wel heel erg zoet. Volgende keer doe ik minder suiker bij de appel en in de cake. Want dat er een volgende keer komt is wel zeker!
Ik ga het ook gauw weer eens maken!
Geweldig Deens turfje