2 x broodvariaties: French toast & monkeybread

French toast en monkeybread

 

 

Het is dag 6 van de themaweek 'ontbijt' en vandaag heb ik twee broodvariaties voor je. Zelf lekker brood maken vind ik heel erg lastig. Onlangs postte ik een artikel over brood maken zonder kneden en gedoe (broodmaken voor dummies, zeg maar) maar veel verder dan dat ben ik nog niet gekomen.

Monkeybread

Vandaag heb ik een nieuw brood avontuur voor je: monkeybread. Monkeybread is een brood samengesteld uit bolletjes deeg (een soort plukbrood) en doet qua smaak erg denken aan zoete kaneelbroodjes. Kaneel is één van mijn favoriete smaken en vind ik echt heel lekker bij het ontbijt. Je kunt het eventueel ook bij de koffie of thee eten. Het deeg slaagde wonderwel en verdubbelde tijdens de eerste rijs prachtig. Tijdens de tweede rijs verdubbelde het zelfs ruim! Het recept vond ik op de blog van Caroline en mocht ik van haar hier delen. Caroline heeft er nog een glazuur over gedaan, maar dat leek mij iets te zoet. Ik heb het er in het recept wel bijgeschreven. Probeer het eens, het is echt de moeite waard!

 
French Toast

French ToastVerder vind ik het bij het weekendontbijt heerlijk om wentelteefjes (french toast) te eten. Ook daar gebruik ik graag kaneel in. De manier waarop ik die maak heb ik hieronder voor je opgeschreven en natuurlijk kun je daar zelf weer allerlei variaties op verzinnen. Serveer het bijvoorbeeld met plakjes banaan of kiwi. Kiwi en 'geroosterd' brood gaan trouwens sowieso fantastisch samen. Klinkt gek, maar is echt waar!

 

 

 

Monkeybread

Monkeybread

Gang: Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 30 minutes
Totale tijd: 2 hours 40 minutes
Porties: 8 personen
Auteur: Out mijn Keuken/Caroline Brouwer

Zoet brood van bolletjes deeg met kaneelsuiker

Print

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de kaneelsuiker

Eventueel glazuur

Werkwijze

Voor het deeg

  1. Meng de bloem met het zout en de gist en die dit mengsel in een kom. Gebruik van je foodprocessor of mixer de deeghaken. Smelt de boter en meng dit met het water, de melk en de suiker. Klopt dit mengsel met een garde luchtig. 

  2. Zet je mixer op een lage stand en giet in een straaltje het botermengsel er langzaam bij terwijl het apparaat draait. Zet hem dan iets hoger en laat hem 6 à 7 minuten draaien. 

  3. Vet een kom in met wat olie. Vorm van het deeg (met bebloemde handen) een bal en doe deze in de kom. Rol de bal even rond zodat er aan alle kanten wat olie op zit. Dek de kom af met plastic folie en laat hem een uur rijzen om een warme, tochtvrije plaats. 

  4. Maak intussen de kaneelsuiker. Meng hiervoor de lichtbruine basterdsuiker met de kaneel. Smelt de boter in een pannetje.

  5. Als het deeg verdubbeld is in omvang rol je het op een bebloemde werkbank iets uit tot een plak van ongeveer 20 x 20. Snijd de plak in 8 repen en snijd iedere reep weer in 8 stukjes. Zorg dat ze ongeveer gelijk zijn, maar heel precies hoeft dit niet. Vet een tulbandvorm in. Rol van de stukjes deeg bolletjes, haal ze door de gesmolten boter en daarna door de kaneelsuiker. Leg ze vervolgens in de vorm.

  6. Bedek de vorm met plasticfolie en en zet hem voor de tweede rijs op een warme, tochtvrije plaats. Laat ongeveer een uur verdubbelen in omvang. 

  7. Verwarm de oven voor op 180°C en schuif de vorm een half uur in de oven. Laat hem een minuut of 10 staan, snijd dan de zijkanten los met een scherp mes en stort het brood op een rooster. Laat hem verder afkoelen. 

Eventueel:

  1. Maak het glazuur door het poedersuiker en de melk door elkaar te roeren en druppel dit over de bovenkant van het brood. 

Notities

Koud is hij heerlijk, iets warm is hij nóg lekkerder!

 

French Toast

French Toast

Gang: Ontbijt
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Totale tijd: 20 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Zo maak je lekkere wentelteefjes!

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Meng alle ingrediënten behalve de boterhammen goed door elkaar met een garde.  

  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan op halfhoog vuur. Doop de boterhammen in het beslag en bak ze met twee tegelijk aan beide kanten goudbruin. Gebruik halfhoog vuur en houd goed in de gaten dat het niet aanbrandt.

  3. Snijd de boterhammen overdwars doormidden en serveer het met maple syrup, poedersuiker of kaneelsuiker.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge