Recept | Hartige pannenkoeken met groente en kaas

recept hartige pannenkoeken
Hartige pannenkoeken

De meeste kleine (en grote) kinderen zijn gek op pannenkoeken, ook die van mij. Met zoveel mogelijk schenkstroop, basterdsuiker, poedersuiker of jam natuurlijk. We eten het zelden omdat ik het veel en veel te zoet vind en omdat ze ongemerkt gedurende de dag al voldoende suikers binnen krijgen. Een mooi compromis is een hartige pannenkoek en het leuke is dat je daar stiekem een heleboel groente in kunt verstoppen! Wil je het niet te vet maken, laat de kaas dan weg of halveer de hoeveelheid kaas.

 

Hartige pannenkoeken; het recept
hoofdgerechten rundvlees recept hartige pannenkoeken

Hartige pannenkoeken

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot
Totale tijd: 1 hour
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Pannenkoeken met een vulling van gehakt en groentes en gegratineerd met kaas

Print

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken

Voor de vulling

Werkwijze

De pannenkoeken

  1. Doe de bloem met het zout in een kom, giet er ongeveer een derde van de melk bij en breek de eieren erin. Zet er een mixer in en mix tot een samenhangend geheel. Giet weer een derde van de melk erbij en mix opnieuw tot een samenhangend geheel. Giet nu steeds een scheut melk erbij en mix totdat je een beslag van drinkyoghurtachtige dikte hebt. De ene keer is daarvoor wat meer melk nodig dan de andere keer. 

  2. Verhit een klein klontje boter in een koekenpan met anti aanbaklaag. Gebruik een bakkwastje om de kleine  hoeveelheid boter te verdelen door de pan. Laat de boter uitbruisen en schep met een soeplepel wat beslag in de pan. Draai de pan rond om het beslag over de bodem van de pan te verdelen en zet de pan vervolgens op halfhoog vuur. De truc van een goede pannenkoek zit 'm in het rustig laten bakken. Is de onderkant mooi goudgeel en krokant, dan keer je de pannenkoek om met een spatel en bak je de andere kant nog even gaar. Laat de pannenkoek op een bord glijden en ga verder met de volgende totdat je beslag op is. 

  3. Je eerste pannenkoek is een testexemplaar. Breekt of scheurt hij snel (bijvoorbeeld bij het omkeren) dan is je beslag waarschijnlijk wat te dun. Mix er in dat geval nog wat bloem door. Laat het beslag zich niet soepel uitvloeien in de pan, dan is je beslag waarschijnlijk wat te dik en is het handig als je er nog wat melk doormixt. 

De vulling

  1. Snijd intussen voor de vulling de champignons in kwarten, de paprika in blokjes en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan of wokpan en fruit hierin de ui en de knoflook even kort. Voeg dan het gehakt toe en rul het totdat het bruin is. Voeg de paprika en de champignons toe en roerbak ze even mee. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Schep een paar lepels vulling op een pannenkoek en rol die op. Reken 2 tot 3 pannenkoeken per persoon. Leg de rollen in een licht ingevette ovenschaal (of 2) en bestrooi ze met wat kaas. Schuif het in de oven totdat de kaas goed gesmolten is. Snijd de peterselie fijn. Verdeel de rollen over borden en bestrooi het met peterselie. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Lekker, maar euh… Hebben we dan twee “pannenkoekendagen” in Nederland? Want 29 november is het Sint Pannenkoek!
    (Ik heb ‘m ook meteen even gepind -schrijf je dat zo?- op Pinterest. En een andere keer ga ik het echt maken, maar voor vandaag heb ik courgettespaghetti op het menu staan. En dat moet echt op, want weggooien is zonde.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge