Foodblogswap maart: kippenleverparfait

recept kippenleverparfait
Kippenleverparfait

Het is weer foodblogswap tijd! Ik werd gekoppeld aan Anne-Marie van Myhappykitchen.nl die sinds kort een heel gaaf nieuw logo heeft. Op haar blog vind je heel veel lekkere recepten en sinds kort heeft ze haar scope wat verbreed en schrijft ze ook over andere zaken. Erg leuk! Ga vooral even bij haar buurten. 

Het recept dat ik heb gekozen is de ne pas foie-gras (kippenleverparfait). Het is de bedoeling dat je een kleine twist aan het recept geeft en dat heb ik gedaan door geen cognac maar sinaasappellikeur te gebruiken. Het smeersel is daardoor wat zoeter van smaak. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos, dus ik ga hier zeker nog wat verder mee experimenteren. Dank voor het recept Anne-Marie!

hapjes/snacks recept kippenlever parfait

Parfait van kippenlever

Gang: Hapjes, Voorgerecht
Totale tijd: 20 minutes
Porties: 2 (jam) potjes
Auteur: Out mijn Keuken / My Happy Kitchen

Een heerlijk smeerseltje voor bij een voorgerechtje of op een toastje

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Haal minimaal 150 gram van de boter op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. 

  2. Begin met het klaren van de boter voor het afdeklaagje op de parfait. Smelt hiervoor 150 gram van de boter heel langzaam in een pannetje. Hierdoor scheiden de witte delen van de boter zich van het vet. Het wit zakt naar de bodem en de geklaarde boter kun je nu langzaam in een kannetje gieten. Omdat ik ongezouten boter heb gebruikt en ik het lekker vind als in het afdeklaagje toch wat zout zit heb ik er een beetje grof zeezout doorheen geroerd. 

  3. Smelt vervolgens 50 gram boter in een ruime koekenpan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes en knoflook een minuut of 5 op rustig vuur. Voeg dan de fijn gesneden ontbijtspek en de tijmblaadjes erbij. Roer even door en laat ook weer 5 minuten rustig pruttelen. 

  4. Zet het vuur dan wat hoger en bak de kippenlevers kort aan. Bluf af met de likeur en breng op smaak met peper en zout. Laat nog even rustig pruttelen en haal het dan van het vuur en laat het even afkoelen. 

  5. Doe de massa over in een keukenmachine of hakmolen en maal het fijn. Doe de boter (150 gram) die je op kamertemperatuur hebt laten komen bij de gladde massa en maal dit erdoor. Doe het over in potjes en dek het af met een laagje geklaarde boter. Leg er ter decoratie eventueel nog wat tijm in. 

  6. Zet de potjes in de koelkast en laat het een paar uurtjes opstijven. Na 1 of 2 dagen is het smeerseltje nog lekkerder!

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge