Stroganoff is van oorsprong een Russische saus die gegeten wordt bij rundvlees. Er zijn inmiddels talloze variaties op het originele recept. Dit is er één die je kunt gebruiken in je slow cooker. Heb je geen slow cooker en wil je dit gerecht toch eens maken, dan kun je het ook in een braadpan in de oven maken. Op deze pagina lees je hoe je de tijden en temperatuur kunt omrekenen. Blijf er wel een beetje op letten, want het zijn richttijden die per oven weer wat kunnen afwijken.
Het recept
Smaakbepalend in het recept is de yoghurt die je er aan het einde doorheen roert. Dat geeft net dat beetje frissigheid dat het nodig heeft. Ook de mosterd geeft het een hele eigen smaak. Ik heb het geserveerd met grof gesneden snijbonen en gekookte aardappelen. Het (printbare) recept vind je hieronder. Enjoy!
Beef Stroganoff uit de Slow Cooker
Rustig gegaard rundvlees in een heerlijke saus
Ingrediënten
- 600 gram entrecote in reepjes gesneden
- 3 el bloem
- 3 sjalotjes gesnipperd
- 400 gram champignons in kwarten
- 3 teentjes knoflook gesnipperd
- 3 el olijfolie
- 30 gram boter
- 125 ml rode wijn
- 250 ml runderbouillon
- 2 el mosterd
- 1 tl paprikapoeder
- 180 ml yoghurt
- 3 el peterselie fijngehakt
- zout en peper
Werkwijze
Doe de reepjes vlees in een kom en strooi de bloem erover. Schep het met je handen goed door elkaar zodat de bloem zich goed verspreidt.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak het vlees hierin bruin. Past het niet in één keer? Doe het dan in 2 of 3 porties. Bestrooi met zout en peper. Doe het vlees vervolgens in de binnenpan van je slow cooker.
Bak vervolgens in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en de champignons. Breng op smaak met peper en zout. Doe de knoflook erbij en laat nog een minuutje bakken. Blus af met de rode wijn en voeg het bij het vlees in de slow cooker.
Voeg de rest van de ingrediënten toe (behalve de yoghurt en de peterselie). Roer alles even goed door elkaar en zet de pan op 'low'. Bij mij was het vlees in 4 uur mooi gaar, maar dat kan verschillen. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe groot en dik je de reepjes vlees hebt gesneden. In alle gevallen geldt: je eet als het klaar is en niet als het tijd is 😉
Bereid intussen je bijgerechten. Ik heb er gekookte aardappelen en groente bij gedaan, maar het is ook heel lekker met bijvoorbeeld tagliatelle.
Roer vlak voor het serveren de yoghurt erdoor en bestrooi het met de peterselie.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten in dit artikel zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Outmijnkeuken.nl
4 Opmerkingen
Misschien een gekke vraag, hoewel bestaan er gekke vragen?
Kan je een Cook Expert ook als een slow cooker gebruiken?
En zo ja, welke temperatuur is dan “Low” en “High”?
Bedankt.
Lu
Nee, de Cook Expert is niet geschikt als slow cooker. Hij kan maximaal 120 minuten aangezet worden en een slowcooker moet uren ‘pruttelen’. De ‘low’ stand is ongeveer 80°C en de ‘high’ stand is ongeveer 90°C.
Esther onlangs geplaatst…Vitamine A – wat is het en wat doet het?
Hallo!
Als ik nog wat van dit recept over hou, kan ik dat dan gewoon invriezen?
Ja hoor, dat kan prima!