Kookboek review: 100 Beste recepten van Matt Preston

Matt Preston

Ik ben een enorme fan van Masterchef Australia. Ik vind het veruit de leukste versie uit de Masterchef kookshow familie. De Amerikaanse serie vind ik veel te veel een ‘afzeikshow’, de Britse serie is een mooie nummer 2 gevolgd door de wat kneuterige Nieuw Zeelandse en Nederlandse versies. Maar de allerbeste kookshow is wat mij betreft Masterchef Australia. Eén van de juryleden van deze serie is Matt Preston. Preston is ‘foodcritic‘, wat zoveel betekent als overal lekker mogen eten en er dan vervolgens iets van vinden. Mijn droombaan, zeg maar … In de eerste seizoenen van Masterchef Australia heb ik hem niet kunnen betrappen op enige activiteit in de keuken, maar verderop in de serie ging hij ook masterclasses geven. Leuk! Hij liet vooral zien hoe je dingen kunt versimpelen en hoe je met minimale middelen maximale smaak bereikt. En daar houden wij van! Wil je meer weten over Matt Preston, ga dan even naar zijn site.

Matt Preston: het boek

Onlangs kreeg ik het kookboek ‘Matt Preston’s 100 Beste Recepten‘ in handen en ik was zeer benieuwd naar de inhoud ervan. Het boek is – net als zijn geestelijk vader overigens – een stevige jongen. Het telt 245 pagina’s, is in Nederland uitgegeven door Kosmos Uitgevers en vertaald uit het Engels door Félice Portier. Het boek oogt robuust en stoer. Geen boek voor liflafjes en tuttigheid. Een boek met stevige pagina’s en een matte finish. Een ‘gebruik-boek’, zeg maar. Volgens de inhoudsopgave wordt er in het boek aandacht besteed aan een breed scala aan gerechten. Daarnaast is er een hoofdstukje over ‘verhoudingen’, waarin in delen (2 delen dit, 1 deel dat) de verhoudingen worden aangegeven van bijvoorbeeld een basisdeeg en custard. Handig voor je basiskennis.

20160322_160232-1Matt Preston: de inhoud

In de inleiding vertelt Matt over zijn jeugd en verleden met betrekking tot eten en hij vertelt wat je van dit boek kunt verwachten. Eenvoudige, makkelijk zelf te bereiden recepten die voor bijna iedereen te doen moeten zijn en die gericht zijn op optimale smaak. Het boek behandelt eerst een aantal soepen. Ik eet niet vaak soep dus daar blader ik vrij vlot doorheen. Daarna volgt een hoofdstukje over salades met daarin ook aandacht voor dressings uiteraard. Je vindt hier een aantal eigen vindingen en Matt’s versie van de klassieke caesarsalade.

Hierna volgt een hoofdstuk Hartige Taarten en Pizza’s, met een pagina ideetjes voor restjes bladerdeeg. Ja, want je hebt altijd maar 5 of 6 plakjes nodig uit een verpakking van 10, zal ik barsten! In het hoofdstuk Pasta en Rijst een korte basisuitleg, gevolgd door bruikbare recepten en een duidelijke uitleg over zelf pasta maken. In het hoofdstuk Vis en Zeevruchten vind je onder andere een pagina met meer uitleg over garnalen, gevolgd door het recept van een paella die mij het water in de mond doet lopen. Die gaan we vast eens maken! Hierna volgt een hoofdstuk over Kip met onder andere het recept van een perfect gebraden kip, een gevulde kalkoen en het recept van de beroemde gebakken KFC-Colavleugels. In het hoofdstuk Vlees staat eerst wat basisinformatie over temperaturen en vervolgens wordt een onderscheid gemaakt tussen Rundvlees, Lamsvlees en Varkensvlees. Allen gevolgd door bruikbare tips en leuke recepten.

De twee laatste hoofdstukken behandelen de zoetigheden, onderverdeeld in Desserts en Koffietijd. Hierin vind je bijvoorbeeld tips voor ijs, een recept voor een brood- en boterpudding en scones. De scones zijn overigens makkelijk te maken en echt heel erg lekker, weet ik inmiddels uit ervaring.

Matt Preston: conclusie

Mijn algehele indruk van het boek is positief. Ik houd van dit soort kookboeken. Praktisch, bruikbaar en leuk voor iedereen die een beetje aandacht en liefde in zijn eten wil stoppen. je kunt er lekker in lezen en er staan zeer aantrekkelijke foto’s in. Bovendien lijken de recepten toegankelijk en eenvoudig. Iedereen met een beetje lust om te koken kan met dit boek prima uit de voeten, ook al heb je niet zoveel talent. Wat ik ook erg leuk vind is dat er door het hele boek heen tips & trics staan opgenomen die je het kookleven nog wat makkelijker kunnen maken of waarmee je dreigende mislukkingen (schiftende mayonaise, ik noem maar wat …) kunt voorkomen of herstellen. Leuk om geven aan een kookliefhebber of te krijgen van iemand die weet dat je van koken houdt. Of ….doe wat ik doe: leen hem een keer bij de bibliotheek, pruts er wat mee en als hij bevalt zet je hem alvast op je verlanglijstje voor je verjaardag of andere feestdagen.

Ik geeft dit boek ‘an eight out of ten’!

 

Matt Preston

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie daarvoor zie de disclaimer.
De foto’s van de cover zijn embedded vanaf Bol.com
Overige foto’s en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken.
©Outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge