Clotted cream zelf maken – recept

zelf maken Clotted cream
Clotted cream zelf makenClotted cream zelf maken

Clotted cream is ingedikte room van koemelk die je veel tegenkomt in Engelse, Amerikaanse en Australische bakrecepten. Helaas is het in Nederland moeilijk te krijgen. Clotted cream wordt ook wel Devonshire cream of Cornish cream genoemd. Het wordt gemaakt door room met stoom te verwarmen en daarna heel langzaam terug te koelen. De stolsels die dan aan de oppervlakte verschijnen is de ‘clotted cream’. Clotted cream kun je vrij eenvoudig zelf maken zonder dit hele proces te doorlopen. Het heeft een vetpercentage van ongeveer 55% en is dus veel vetter dan gewone slagroom (tussen 35 en 40% vet). Het is ook dikker en is verrukkelijk bij bijvoorbeeld scones (met een klodder jam) of ander Engels high tea gebak. 

Clotted cream zelf maken: het recept

Neem 125 gram slagroom en 125 gram mascarpone. Klop de slagroom (met – als je van zoet houdt – wat suiker) met een elektrische mixer of garde lobbig en lepel dan beetje bij beetje de mascarpone erdoor. Clotted cream schijnt ook door Jumbo verkocht te worden, maar ik ben het in mijn Jumbo nog niet tegen gekomen.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Teksten en foto’s zijn van Esther Out
©Outmijnkeuken.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Oooooh…………clotted cream. Scones met clotted cream, clotted cream met van alles en nog wat. Esther, aankomende zomer geef je dan vast nog wel het recept van het toetje Eton mess met clotted cream…………:-)

    1. Er komt inderdaad binnenkort een Eton Mess aan, maar dan met gewone slagroom (opgeklopt met gembersiroop en kaneel). Anders wordt het wel hele zware kost. Maar je kunt natuurlijk altijd de slagroom vervangen door clotted cream.

  2. Ja, het wordt inderdaad wel heel erg over de top. In Australië maken ze het ook wel met de double cream. Maar ik kijk uit naar jouw recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge