Langzaam gegaard varkensbuikspek

geroosterd buikspek
300px-Schwein-Ganz.svgVarkensbuikspek

Als je ooit eens indruk op familie of vrienden wilt maken met een groot stuk vlees op tafel, maar je hebt het tot nu toe nog nooit aangedurfd, dan is varkensbuikspek een prima optie om eens mee te beginnen. Het klaarmaken stelt niet zoveel voor want de oven doet het meeste werk en je kunt het eigenlijk niet fout doen. Het enige dat je moet investeren is geduld. Bovendien is succes gegarandeerd, want wie houdt er nou niet van een lekker speklapje. Buikspek is namelijk het stuk vlees waar de slager normaal speklapjes van snijdt, maar dan aan één stuk (nummer 10 op het plaatje). Niet iedere slager heeft het zo in de vitrine liggen, dus het is misschien handig om je slager er van tevoren om te vragen. Een stuk varkensbuik heb je al voor €8 à €9 per kilo.
20160327_125347

Voor vandaag had ik een stuk vlees van 1,4 kilo en daar gaan we twee keer van eten. Tot nu toe heb ik dit vlees altijd bereid volgens dit recept van Donna Hay. Vooral het venkelzaad hierin vind ik heel lekker combineren met de smaak van het varkensvlees. Ook wrijf ik er vaak wat chilivlokken in, voor een beetje pit. De avond van tevoren wrijf ik het vlees altijd in met een laag zout en laat ik het vervolgens een nacht in de koelkast staan. Hierdoor trekt het vocht uit het vlees en wordt de vetlaag krokanter bij het bakken.

20160327_125615Vandaag heb ik een andere methode gebruikt. Hierbij wordt het vlees heel langzaam en op lage temperatuur gegaard. Verwarm de oven voor op ongeveer 100 graden. Snij een ruitpatroon in de vetlaag en pas daarbij op dat je niet in het vlees snijdt. Vervolgens leg je het vlees op een rooster boven je gootsteen en overgiet je de vetzijde met een ketel kokend water. Dit zou hetzelfde effect moeten hebben als een nacht in het zout wegzetten, namelijk dat je een mooie krokante buitenkant krijgt. Hierna het vlees goed droogdeppen, inwrijven met een neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en ongeveer een eetlepel zout. Leg hem dan met de vetkant naar boven op een rooster in een braadslee. In de braadslee doe je ongeveer 200 ml water. Het vlees gaat nu acht uur, JA ACHT UUR! de oven in. Op deze manier wordt het boterzacht.

20160327_194801Na die acht uur draai je de temperatuur van de oven naar 220 graden en braad je het vlees nog zo’n 20 minuten tot het vet lekker krokant is. De methode werkt. Het vlees is botermals en de buitenkant is lekker krokant. Ik miste alleen wel de kruiden uit het recept dat ik hiervoor altijd gebruikte. De volgende keer ga ik dus zeker venkelzaad en chilivlokken weer gebruiken. Varkensbuikspek combineert overigens heel goed met gekookte spruitjes en deze heerlijke gebakken aardappelen.

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge