Couscoussalade – recept

hoofdgerechten overige granen couscoussalade
Couscoussalade

Couscous is een graanproduct dat in Noord-Afrikaanse landen veel gegeten wordt. Het wordt gemaakt van durumtarwe, net als pasta en noodles. Het bereiden van couscous is erg eenvoudig. Je gooit er kokend water bij, laat het wellen en na 5 minuten kun je het al eten. Ik vind het, gecombineerd met de juiste ingrediënten, heerlijk. Deze couscoussalade bewijst dat je het ook heel goed koud kunt eten.

Couscoussalade: ingrediënten voor 4 personen

Voor de dressing:

Couscoussalade: werkwijze

Het is het handigst als je alles zoveel mogelijk van tevoren klaarzet en klaarmaakt en vlak voor het serveren alles samenvoegt. Je voorkomt dan dat de salade zompig wordt.

20160329_205321 Snijd de wortel in reepjes en dan in blokjes. Snijd de kipdijfilets in blokjes en de bleekselderij en de komkommer in kleine stukjes. Rooster het amandelschaafsel licht in een droge koekenpan (houd daarbij je oog op de pan, want het kan heel snel verbranden). IMG_20160329_174508Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel en pers de citroen uit. Snijd de korianderblaadjes en muntblaadjes fijn.

20160329_205452Smelt de boter in een koekenpan en doe de honing erbij. Bak hierin de wortelblokjes totdat ze zacht zijn. Bak in een andere koekenpan de blokjes kip gaar, in boter of olie, wat je zelf het lekkerst vindt. Probeer wel echt kipdijfilet te gebruiken want dat blijft na het bakken veel malser en sappiger dan kipfilet en dat eet (vooral in een salade) veel prettiger.20160329_205423

Kook het water voor de couscous en doe de couscous erbij als het kookt. Haal de pan van het vuur en roer het nog even door. Laat het dan wellen tot alle vocht is opgenomen. Dit duurt vaak maar vijf minuutjes. Roer het dan met een vork nog een keer goed los en je hebt mooie droge korreltjes. Roer dan alle ingrediënten één voor één door de couscous, de gebakken wortel inclusief het bakvet. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld ook nog krenten of rozijnen toevoegen, maar granaatappelpitjes zijn hier ook heel lekker bij.

Voor de dressing roer je de  honing en muntblaadjes door de yoghurt. Lijkt je dat te zoet, laat de honing dan weg. Verdeel de salade over de borden en lepel er een klodder yoghurtdressing over. Makkelijk, licht en gezond!

20160329_205543

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge