Hasselback aardappelen – recept

bijgerechten met aardappel hasselback

Hasselback aardappelen (Hasselbacks Potatis) zijn de perfecte combinatie tussen gekookte en gebakken aardappelen. Zacht van binnen, crispy van buiten. Dit aardappeltje vindt zijn oorsprong in het Zweedse restaurant Hasselbacken in Stockholm en was in de jaren zeventig en tachtig zeer populair in Scandinavië. De waaiervorm ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook best eenvoudig om te maken. Ik deel hier het basisrecept met jullie en daarna zijn de variatiemogelijkheden eindeloos. Laat je fantasie de vrije loop en probeer vooral lekker veel verschillende dingen uit.

Voor de basis heb je nodig:

20160410_205025Verwarm je oven voor op 220 graden. Boen de aardappelen goed schoon onder de kraan, want het schilletje blijft erom zitten. Droog ze daarna zorgvuldig met een schone doek. Snij ‘lamellen’ in de aardappel van drie tot vier millimeter breed, terwijl de onderkant aan elkaar blijft zitten. Hiervoor is een goed scherp mes een must! Om te 20160410_205102voorkomen dat je helemaal door de aardappel heen snijdt kun je de aardappel op een grote lepel leggen, of bijvoorbeeld tussen twee snijplanken, zodat je mes op tijd wordt tegengehouden.

Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olie. Dit gaat het handigst met een bakkwast. Zorg dat de olie ook goed tussen de lamellen terechtkomt. Bestrooi ze vervolgens met wat zout (ook een beetje tussen de lamellen) en voor de buitenkant nog een beetje grof zeezout. Als je daar niet van houdt, kun je dat  natuurlijk weglaten. Zet ze dan zo’n 25 minuten in de oven.

20160410_205141Smelt de boter en bedruppel de aardappelen er na de eerste 25 minuten baktijd mee. Aan de boter kun je naar smaak nog kruiden, geraspte citroenschil of knoflook toevoegen. De lamellen gaan al wat uit elkaar staan, dus het is nu wat makkelijker om tussen de lamellen te komen dan met de nog rauwe aardappelen. Zet ze dan nog 25 minuten in de oven. Als je hele grote aardappelen hebt, kan het zijn dat het iets langer nodig heeft. Heb je wat kleinere aardappelen, laat ze dan wat korter in de oven staan. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos met dit aardappeltje. Je kunt voor verschillende soorten kruiden kiezen, je kunt ze nog bestrooien met wat Parmezaanse kaas en je kunt tussen de lamellen kaas en/of bacon meebakken. Je kunt ook ieder aardappeltje anders kruiden en beleggen, zodat je in één keer allerlei soorten kunt uitproberen.

 

20160410_205232

 

 Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.