Geroosterde wortels – recept

bijgerechten groente/fruit geroosterde wortels

Het liefst eet ik worteltjes rauw. De zoetige smaak is dan het sterkst en je kunt er lekker op kauwen. Als je ze kookt gaat de meeste smaak eraf en wordt het een prakbaar babyhapje. Die tijd hebben we gehad! Rauwe worteltjes laten zich prima verwerken in een salade, maar als je ze als volwaardige groente bij je maaltijd wilt eten, zijn deze lekkere worteltjes een goed alternatief voor rauw. Ze worden geroosterd in de oven en dat vind ik veel lekkerder dan gekookte wortels. Het houdt grotendeels zijn smaak en je kunt er zelf nog veel smaak aan toevoegen door er kruiden over te strooien die je lekker vindt. Door het roosteren houdt de wortel zijn bite zonder knetterhard te zijn.

Voor vier personen heb je nodig:

2016-04-10-17-07-25Snijd de wortels los van het loof, schraap het buitenste laagje er met een dunschiller af en spoel het laatste zand eraf. Doe ze in een pan met ruim water en kook ze 2 à 3 minuten (afhankelijk van de dikte) voor. Laat ze uitlekken in een vergiet. Als je ze niet meteen verder bereidt is het verstandig om ze met koud water af te spoelen, om het kookproces te stoppen. Anders worden ze misschien te zacht. 20160410_204821Doe de wortels in een bakblik of verdeel ze over een bakplaat (mét bakpapier) en besprenkel ze met olijfolie. Strooi de kruiden erover en hussel ze met je handen goed door elkaar zodat de olie en kruiden goed verdeeld worden (Jamie Oliver style, zeg maar). Verspreid de wortels vervolgens zo dat ze niet over elkaar komen te liggen. Strooi er dan nog wat zout, peper en eventueel wat korrels grof zeezout over (alleen als je dat lekker vindt). Zet het blik in een voorverwarmde oven op 180 graden. De baktijd hangt een beetje af van de dikte van de wortels, maar ligt meestal zo tussen de 20 en 30 minuten. Deze worteltjes zijn heerlijk bij een stuk vlees uit de oven en deze lekkere gebakken aardappeltjes of deze bijzondere aardappels. Hoe vinden jullie wortels het lekkerst?

20160410_204910

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

1 comment

  1. Ik vind worteltjes, niet te lang gekookt, met flink veel verse peterselie erg lekker; vooral bij gestoofde vis met aardappelpuree. Maar deze manier van bereiden spreekt me ook wel aan. Ik houd het in gedachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.