Mayonaise – recept

sauzen basis mayonaise

Mayonaise is een koude witte saus op basis van olie en eidooiers waar wat smaakmaker aan toe worden gevoegd. Dit is mijn favoriete mayonaise:

2016-04-11-15-38-58Water is de truc om je mayonaise de goede consistentie te geven en te laten behouden. Het werkt echt! Ook als je mayo gaat schiften is dit vaak op te lossen met een lepeltje warm water. Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de eidooier in een kom en klop het samen met het water, een beetje zout, een beetje citroensap en een 2016-04-11-15-48-04lepeltje mosterd licht en schuimig. Dit kun je prima met een garde doen, maar mijn staafmixer heeft een heel handig gardeopzetstuk (zoals bij deze), dus dat gebruik ik meestal. Voeg dan terwijl je blijft kloppen in een dun straaltje de olie toe, er ontstaat dan een dikke, glanzende, witte mayonaise. Breng, indien nodig, op smaak met zout, citroensap, wat extra mosterd of kruiden (ik heb hier fijngehakte peterselie gebruikt). Ook lekker: gepureerde knoflook erdoor. Experimenteer met verschillende soorten olie, mosterd en kruiden, zodat je kunt uitvinden wat jij de allerlekkerste vindt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge