Pilav met garnalen – recept

Pilav met garnalen

Pilav is eigenlijk de risotto van het Midden-Oosten. De rijst wordt niet gaar gekookt in water, maar gestoomd in een bouillon waaraan allerlei kruiden, groenten, peulvruchten en vlees zijn toegevoegd. Deze pilav is een vrij snel gerecht, dus ik heb de rijst even voorgegaard zodat het niet zo lang hoeft te stomen.

Pilav met garnalen: het recept
 • 300 gram basmatirijst
 • 1 theelepeltje kurkuma (geelwortelpoeder, staat bij de kruiden in de supermarkt)
 • 60 ml olijfolie
 • 1 gesnipperd uitje
 • 1 kaneelstokje
 • 5 kruidnagels
 • 6 kardemompeulen, gekneusd (bij de kruiden in de supermarkt)
 • 10 gedroogde kerrieblaadjes (toko of Turkse/Marokkaanse supermarkt)
 • 1 stengel citroengras (sereh) buitenste bladeren verwijderen en heel fijn snijden
 • 4 tenen knoflook, ook fijngehakt
 • 5 cm verse gemberwortel
 • 600 gram gepelde rauwe garnalen
 • 125 ml water
 • 30 gram boter
 • 1 el fijngesneden korianderblad
 • 1 el fijngehakte dillenaaldjes
20160414_165722Pilav met garnalen: bereidingswijze

Doe de rijst in voldoende koud water met zout en een halve theelepel kurkuma in een pan en breng aan de kook. Kook het vijf minuten voor, giet het af en zet opzij tot je het nodig hebt. Je rijst heeft nu een hele mooie gele kleur gekregen. 2016-04-14-17-10-12Verhit de olie in een ruime braadpan op middelhoog vuur. Gebruik een pan waar een deksel op kan, want die heb je later nodig om stoom te creëren om je rijst verder te garen. Voeg de ui, kaneel, kruidnagels, kardemompeulen, kerrieblaadjes en citroengras toe en smoor alles een minuut of vijf tot zes totdat de ui glazig is.2016-04-14-17-23-38 Doe dan de knoflook, gember en de rest van de kurkuma erbij en roer even. Voeg dan de garnalen toe en bak ze in een minuut of drie à vier net gaar.

Pak dan de rijst er weer bij en voeg het bij het mengsel in de pan. Roer het goed door, zodat het goed de kleur en smaak van de specerijen opneemt. Voeg dan eventueel nog wat zout en 125 ml water toe. Doe de deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Laat het vijf minuten staan zodat het water goed opgenomen kan worden. Let op, haal de deksel tussendoor niet van de pan, want dan ontsnapt de stoom die nodig is om de rijst te garen. IMG_20160414_182824Roer na de vijf minuten de boter door de pilav en vis zoveel mogelijk de kerrieblaadjes, het kaneelstokje, de kruidnagel en de resten van de kardemompeulen eruit. Voeg dan de dillenaaldjes en het korianderblad toe. Omdat er niet zoveel groente in dit gerecht zit, heb ik er courgette bij gegeven die even is gebakken in de koekenpan.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge