De allerlekkerste appeltaart – recept

Onlangs schreef ik een review over de Bakbijbel van Rutger van den Broek. De review is hier terug te vinden. Ik was (en ben nog steeds) erg enthousiast over dit bakboek. Rutgers appeltaart recept is wat mij betreft het beste appeltaart recept dat ik ooit heb gebruikt. Het resultaat is keer op keer zeer smakelijk en het ziet er prachtig uit. En weet je wat nou zo leuk is? Ik mag het recept van Rutger met jullie delen op mijn blog! Dus, iedereen klaar? Bakken maar!

Voor een taart van 10-12 punten heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 350 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • rasp van een halve citroen
 • kwart theelepel zout
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 175 gram witte basterd suiker
 • half ei
 • 250 gram boter

Voor de vulling:

 • 5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
 • 2 theelepels kaneel
 • 3 eetlepels custardpoeder
 • 2-4 eetlepels witte of bruine basterdsuiker
 • 60 gram donkere rozijnen

Isolatielaagje (1 kiezen)

 • 150 gram speculaasjes, verkruimeld
 • 150 gram bitterkoekjes, verkruimeld
 • 150 gram cake, verkruimeld
 • 2 à 3 eetlepels paneermeel

Verder nodig:

 • Boter om in te vetten
 • half ei, geklopt
 • 100 gram abrikozenjam

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm*. Verdeel het isolatielaagje dat je hebt gekozen over de bodem**. Het isolatielaagje dient om te voorkomen dat je bodem niet gaar en zompig wordt, het vormt namelijk een buffer tussen het vocht uit de appels en je bodem.

Doe dan de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk. Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte van 4 millimeter en snijd er stroken uit van ongeveer 2 centimeter breed. Verdeel deze over de taart. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Als je oven beschikt over een functie ‘alleen onderwarmte’ gebruik die dan de laatste 10 minuten zodat de bodem echt goed gaar wordt. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam. Lekker met slagroom!

 

*het deeg is vrij kruimelig en best lastig tot een lap uit te rollen. Maar het is gelukkig ook heel vergevingsgezind en je kunt dus prima stukjes van het deeg als een puzzel in je vorm plakken en tegen elkaar aan drukken.

** ik vond het laagje van speculaasjes het lekkerst. Past goed bij de smaak van de appels. Het paneermeel laagje is ook prima, want daar proef je niets meer van terug.

Nog een volgtip: Rutger heeft een erg leuke bakblog!

2016-02-27 17.18.59

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

 1. Ah, wat een prachtige taart is dit! Ik kan die gezellige warmzoete geur haast ruiken. Ik heb al een gezegd dat ik geen bakster ben (kan niet eens goed koken), maar deze taart komt op mijn ‘to kooklist.’ Vooral die speculaaskruimels erin lijken me heerlijk. Het is pas lente, maar ik ruik de geur van de herfst al!!! Al kan appeltaart in de lente ook heel goed…….niks mis mee!

 2. Wat ook erg lekker is , een pakje amandelspijs vermengen met een losgeklopt
  ei en wat kaneel en dit over de bodem uitstrijken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.