Runderstoof in Stoutbier

Voor de killere voorjaarsdagen kan een lekker stoofgerecht nog best toch? Bij mij thuis wel in ieder geval. Ach, deze runderstoof kan eigenlijk altijd wel. En anders zet je het recept op je to-do list voor het najaar of de komende winter. Niet vergeten hoor, want deze is echt heerlijk! Begin op tijd want veel werk is het niet, maar het moet lang in de oven.

Voor een flinke pan heb je nodig:

 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
 • 2 uien, gesnipperd
 • olijfolie voor het bakken
 • 1,2 kilo runderlappen, in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm2016-04-18-15-01-09
 • 3 ansjovisfilets
 • 330 ml runderbouillon
 • 4 wortels, in grove stukken gesneden
 • 1 laurierblaadje
 • 110 gram gedroogde pruimen
 • 330 ml stout (bijv. Guinness, ik heb deze Hollandse stout gebruikt. Te koop bij Albert Heijn)
 • zout en versgemalen peper

2016-04-18-14-46-542016-04-18-14-46-44Verwarm de oven voor op 150 graden. Verhit een beetje olie in een (ovenbestendige) zware braadpan (met deksel) en bak het spek met de bleekselderij en de ui tot het zacht maar niet verkleurd is. Schep het dan uit de pan en doe een nieuw scheutje olijfolie in de pan. Bestrooi het vlees met bloem en bak het vervolgens in porties bruin. Zet het opzij.

Prak de ansjovisfilets in dezelfde pan en blus af met de bouillon. Voeg dan de wortels, het laurierblaadje, de pruimen, het vlees, het ui-bleekselderijprutje en het bier toe. Dek de pan af en zet hem 3 uur in de oven. Als het nodig is kun je aan het einde nog wat zout en peper toevoegen. Meestal is dat niet nodig.

20160418_193420

Deze stoof is heerlijk met winterpeen (schrappen, in stukken snijden, 10 minuten koken in zout water, klontje boter erbij en wat peterselie) en deze lekkere aardappelpuree.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge