Foodies Mei 2016

Het thema van Foodies mei is (*juicht*): ITALIË! Mijn lievelings vakantieland en mijn lievelingskeuken.

Op de Foodnotes pagina’s lees je meer over balsamico azijn, Siciliaanse chocolade en risotto en je leest hoe je zelf Pasta Reale kunt maken. Dat gaan we vast en zeker een keer doen!

Op pagina 12 staan een aantal Italiaanse kazen in de spotlight en vanaf pagina 16 begint Foodies Giro d’Italia, 7 steden – 7 specialiteiten.


Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Hier vind je recepten voor Focaccia barese (uit Bari), Casoncelli alla bresciana (uit Brescia), Artisjokken alla romana (uit Rome), Sarde in saor (uit Venetië), Bucatini met bloemkool alla palermitana (uit Palermo), Costoletta alla milanese (uit Milaan) en Affogato al caffè (uit Turijn). Voor deze laatste gebruik je natuurlijk koffie die gezet is in een echt Italiaanse percolator, die er tegenwoordig tot mijn grote vreugde ook voor inductiekookplaten is.

Op de Foodies boeken pagina ook veel aandacht voor Italië. Hier vind je onder andere meer over het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, de winnares van het afgelopen seizoen Heel Holland Bakt. Verder in de spotlights: Bruschetta Easy van Sabrina Fauda-Rôle, Het Pastaboek van Gennaro Contaldo (je weet wel, van Jamie Oliver), en De Zilveren Lepel Quick & Easy, eentje die absoluut op mijn verlanglijstje komt. Dan staat er nog een prachtig boek over eten in Puglia bij, Proef Puglia en als laatste een boek met tomaten in de hoofdrol.

Uit Nadia’s keuken deze maand een aantal van haar favorieten uit de Siciliaanse keuken, een mengelmoes van Italiaans, Arabisch, Frans en Grieks. Ik kijk op het moment dat ik dit schrijf naar buiten en zie de sneeuw naar beneden vallen, op 25 april. Ik kan wel wat Siciliaanse zon gebruiken.

Vanaf pagina 36 een prachtige reportage over saffraan uit de Italiaanse Abruzzen. Uit ervaring weet ik dat deze streek een fantastische plek is om je zomervakantie door te brengen. Veel toeristen zijn er nog niet en de natuur is fantastisch mooi. Bovendien zit je zo aan de kust, waar het ook heerlijk toeven is. Zomaar een vakantietipje tussendoor!

Dan een aantal pagina’s over olijven en wat recepten om ze in te verwerken met prachtige foto’s.


Saffraan, het rode goud

Saffraan, het rode goud

Op de MADIWODO pagina’s doordeweekse en snelle Italiaanse recepten: Pasta met rauwe tuinbonen en raapstelen, kip alla palermitana, aubergine-parmigiana, tagliatellesalade met tonijn, pistache en citroen en ricottaravioli met verse tomatensaus. Daar kan ik wel wat mee!

Daarna een interview met Ridder Drost die na de middelbare school naar Italië vertrok om er een olijfoliemerk te beginnen. Hij noemt olijfolie de motorolie voor het lichaam.


Pasta di Janny

Pasta di Janny

En dan: ons aller Janny van der Heijden, bekend als jurylid van Heel Holland Bakt, heeft een heel fijn nieuw kookboek uitgebracht: Pasta di Janny! Het boek begint met alles wat je zou willen en kunnen weten over pasta en daarna volgen heel veel recepten. De Foodies reportage over dit boek ziet er goed uit! Als je van pasta houdt, is dit absoluut een boek om op je verlanglijstje te zetten.

Vanaf pagina 70 is er aandacht voor een groente die heerlijk is, maar die niet veel gegeten wordt in Nederland, de artisjok. Ze zijn prachtig paarsig-groen en Foodies laat zien wat je er allemaal mee kunt doen.

Verder nog aandacht voor een Siciliaans broodje ijs (?! ja echt!), lekkere Italiaanse basics en in stap-voor-stap koken focaccia met rozemarijn, peperonata en gevulde inktvis.

Op de bakpagina’s staat room in de hoofdrol. Hier vind je genachetaartjes met oreo-bodem, panna cotta met balsamico, semifreddo met amarenakersen, een amandelpavlova met citroenroom en een perentartelette met kaneelroom. Tenslotte nog een paar hele snelle receptjes en een leuke column van schrijver Ronald Giphart.

Bij het bladeren loopt het water me in de mond en maak ik in gedachten alweer stapels boodschappenlijstjes en plannen. Een goed teken lijkt me!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge