Gehaktballen naar recept van Johannes van Dam

Johannes van Dam was restaurantrecensent voor onder andere Het Parool en was een markante verschijning. Helaas is hij in 2013 overleden, maar hij liet ons een fantastisch kookboek na: De Dikke van Dam. Daarnaast was hij een groot liefhebber van kroketten en gehaktballen.

Tijdens één van onze kookclubavonden ging het aan tafel over gehaktballen en één van mijn tafelgenoten vertelde dat hij altijd de gehaktballen naar recept van Johannes van Dam maakte. De volgende dag ben ik het meteen gaan proberen. De eerste keer had ik de boterhammen niet goed uitgeknepen en waren de ballen wat te nat, maar de keren daarna lukte het beter en ze zijn inderdaad heel erg lekker!

Voor vier ballen heb je nodig:

 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 2 sneetjes witbrood zonder korst
 • 500 gram half om half gehakt
 • 1 ei
 • zout en peper
 • scheut melk
 • mespuntje nootmuskaat
 • mespuntje piment
 • paar blaadjes tijm
 • rozemarijn of peterselie, paar blaadjes
 • mespuntje gemberpoeder
 • 2 druppels worchestersaus
 • 1 theelepel mosterd
 • bloem of paneermeel
 • 50 gram boter + extra voor het bakken van de ui

20160420_184349Smelt de boter in een pan en gaar hierin de ui tot hij zacht en bruin in. Week het brood in de melk en knijp ze voor het toevoegen 2016-04-20-17-30-17aan het gehakt goed uit,  zodat het gehakt niet te nat wordt. Meng alle ingrediënten behalve de bloem en de boter met elkaar en kneed het goed door. Je moet eigenlijk geen brood meer zien, dan is het goed. Verdeel het mengsel in vier stukken en draai daar gelijke ballen van. 20160420_184509Haal ze door de bloem of door het paneermeel en bak ze voorzichtig rondom aan in de boter. Voor krokante ballen leg je de deksel schuin op de pan en bedruip je de ballen af en toe met het bakvet. Voor zachte ballen doe je een scheut water bij het vet en leg je de deksel op de pan. Maak een jus door de aanbaksels met wat water los te roeren.Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

 1. Johannes van Dam, wat las ik graag zijn columns, recensies en artikelen. Zijn voorliefde voor kroketten (of schreef hij croquettes) deel ik (nog steeds). Zijn gehaktballen……..ik vind ze nog steeds lekker! Leuk om het recept hier weer tegen te komen. Vandaag is het weer voor stamppot rauwe andijvie………en de gehaktbal van Van Dam!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge