Koop een Kip – review

Ik wil heel graag jullie aandacht vragen voor een mooi initiatief op het gebied van vlees.

We weten inmiddels allemaal wel dat onze vleesconsumptie een enorme impact heeft op onze leefomgeving en het milieu en er is ook een dalende lijn zichtbaar in de hoeveelheid vlees die we eten. Aten we in 2008 nog gemiddeld ruim 80 kilo vlees per persoon per jaar, in 2014 was dit al gedaald naar ruim 76 kilo. In 6 jaar tijd zijn we dus gemiddeld al 4 kilo per persoon per jaar minder vlees gaan eten (cijfers van het CBS). Ik hoor om me heen dat in veel gezinnen een vleesloos dagje is geïntroduceerd en dat is natuurlijk hartstikke goed. De laatste jaren groeit ons bewustzijn rondom eerlijk en puur eten, goede voedingsstoffen en een mindere belasting van onze leefomgeving. Ook worden we ons er langzamerhand van bewust wat voor dierenleed er schuilgaat achter de kiloknaller. 2582g2Uit cijfers van het CBS blijkt dat we in de loop der jaren een steeds lager percentage van ons huishoudbudget uit zijn gaan geven aan voedsel. Was dit in 1969 nog bijna 25%, in 2006 was dit 10%. Qua voedsel verwachten we dus kennelijk voor een duppie op de eerste rang te mogen zitten.

Ik ben een enorme vleesliefhebber en geen vlees meer eten zou voor mij echt een beetje glans van de dagelijkse maaltijd afhalen. Vegetariër zal ik dan ook nooit worden. Maar ik kan natuurlijk wel veel bewuster kiezen welk vlees ik eet. Biologisch vlees is vaak wel wat duurder, maar vaak ook een stuk lekkerder. Je zou dus kleinere hoeveelheden per keer kunnen eten, zodat je voor hetzelfde bedrag een eerlijk stukje vlees op je bord hebt. Of in plaats van zeven dagen per week, vier of vijf dagen per week.

Als je overweegt om je toch eens te verdiepen in verstandige vleesconsumptie, ga dan eens kijken op Koop een kipKoop een koe of Koop een varken. Drie prachtige initiatieven met als slogan: ‘Eet minder vlees, maar eet goed en traceerbaar vlees’. De websites werken volgens het zogenaamde Crowdbutching principe. Je koopt met een aantal mensen een beest en pas als het hele beest is verkocht wordt het geslacht en wordt het vlees verdeeld onder de kopers. Geen verspilling, geen onnodige slacht en vlees van een beest dat een goed leven heeft gehad.

Koop een kip

Onlangs heb ik zelf een bestelling gedaan bij koopeenkip.nl  Daar werkt het als volgt: je bestelt op de website een pakket dat bestaat uit kippen en leghanen. Dat er ook leghanen bijzitten is bijzonder, want die worden normaal gesproken vernietigd. Ze kunnen immers geen eieren leggen en zijn daarom niet interessant voor de legindustrie. Maar ze zijn prima te eten! De kippen worden pas geslacht als het volledige ‘lot’ van jouw kippen is verkocht. Een lot is een deel van de kippen en hanen die klaar zijn om geslacht te worden. Het pakket kost € 79,95 en hiervoor krijg je 2 kippen-vleespakket-inhoudleghaantjes, 4 kipfilets, 2 kipfilets met vel, 8 kippenvleugels, 4 kipdijfilets, 4 kipkarbonades, 8 kippendrumsticks en 4 kipsatés. Het wordt ‘vriezerklaar’ bij je thuis afgeleverd met in het pakket een afschraplijst waarop je kunt bijhouden wat je nog in je vriezer hebt liggen. Koop een kip garandeert dat alle delen van de kip en leghanen die gebruikt mogen worden ook daadwerkelijk gebruikt worden. Van de botten wordt bouillon en fond getrokken. De niertjes, maagjes, hartjes en nekjes worden door een poelier verwerkt net als de bouillon en fond. De snavels, poten, lellen, kammen en veren worden opgehaald door de afvalverwerking. Die moeten wettelijk vernietigd worden en worden afgevoerd door de slachter. Alle andere stukken, de lekkerste delen, zitten in de pakketten. Geen verspilling dus en heerlijk en eerlijk kippenvlees dat klaar ligt in je vriezer.

Ter vergelijking: bij Albert Heijn betaal je voor de goedkope (grote) kipfilet € 8,34 per kilo en voor de biologische kipfilet € 25,49 per kilo. Voor het kippenvlees van koopeenkip.nl betaal je ongeveer €12,30 per kilo. Tussen bestellen en leveren zit maximaal twee weken.

Je kunt op de website zelf aangeven wanneer je je pakket geleverd wilt hebben en dan wordt het met gekoeld transport (zonder extra verzendkosten) bij je thuis gebracht. Het vlees zit in een grote doos en is per stuk vriezerklaar verpakt. Je kunt het dus zo vanuit de doos in je vriezer doen. Ideeal! Inmiddels heb ik de kipfilets gebruikt en die waren erg lekker. Het vlees was stevig en bij het bakken spatte het niet, dus er zit weinig tot geen water in, wat je van een supermarkt kippetje niet kunt zeggen. Ook de drumsticks heb ik gebruikt en het eerste dat opviel was dat ze zoveel groter waren dan de supermarktdrumsticks. Lekker waren ze zeker. Het vlees was heerlijk mals. Ik ben enthousiast over de kwaliteit van het vlees en ook over het concept achter deze website. Ik ben zeker een terugkerende klant. Ga eens rondsnuffelen op de website van koop een kip en kijk of het misschien iets voor je is. 

20160501_173906 20160422_200112
2016-04-22-19-45-58 2016-04-22-19-46-56

 Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

5 comments

 1. Onlangs voor het eerst besteld, maar prijzen in deze review komen totaal niet overeen met mijn ervaring. Het was gewoon duurder dan de Albert Heijn (ja, ik heb het nagewogen en uitgerekend) … En bij lange na niet genoeg voor de beloofde 16-18 maaltijden… hooguit 10, maar waarschijnlijk slechts 8 a 9. En dan gaat het om porties zoals bv het voedingscentrum voorschrijft a 100-125 gram per persoon per maaltijd. Geen grote hoeveelheden dus.
  Klacht over ingediend, maar is blijkbaar normaal.
  Een keer, maar nooit weer!

  1. Hallo Kas, wat vervelend dat je niet zo’n positieve ervaring had als ik. Jammer! De post is van 10 maanden geleden dus het kan best zijn dat er intussen het één en ander aan de prijzen en hoeveelheden is veranderd. Ik was destijds in ieder geval erg tevreden over de kwaliteit van het vlees.

   1. Hallo Esther, Dank voor je reactie. Ik had inderdaad gezien dat de post wat ouder was. Ik weet niet of er iets veranderd is …. Maar zowel ik als diverse vrienden die ik gestrikt had ook te bestellen hadden allemaal dezelfde reactie: Wat een klein pakket! Ze beloven 4,5 kilo (zonder de leghanen) en geven aan dat dat een vriezerlade vol zou zijn en ruim voldoende voor 16 maaltijden voor 2 personen. Maar een half laatje in de vriezer en de doos was leeg. Nog geen 4 kilo. Klacht ingediend, maar is blijkbaar heel normaal! (wel een kortingsbon gekregen, dat dan weer wel…. Maar geloof dat ik die niet ga gebruiken – want zelfs met die bon betaal ik nog meer dan bij de biologische boer hier in de buurt….). Het is mij in ieder geval erg tegen gevallen. En ben niet de enige….

 2. Hier helaas ook geen positieve ervaring: pakket is niet bezorgd zoals beloofd en ondanks dat ik diverse malen gemaild heb met verzoek om duidelijkheid nu 2 weken later nog altijd geen reactie. Helaas wel betaald, dus we laten het er niet bij zitten, maar dit is meteen de laatste keer dat ik hier bestel.

  1. Hallo Anne Marie, deze post is al een tijd geleden geschreven, dus ik weet niet hoe het nu is. Ik had destijds een goede ervaring. Jammer dat het voor jou minder positief was. Ik hoop dat het goed wordt opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.