Aardappelen kun je op heel veel manieren klaarmaken. Deze manier heb ik nog niet zo heel lang geleden ontdekt. Pommes fondantes maak je door eerst de aardappelen te bakken in boter en ze vervolgens te garen in bouillon. Hierdoor worden ze boterzacht en smelten ze op je tong. Echt het proberen waard!
Ingrediënten:
- 500 gram vast kokende aardappelen
- 50 gram boter
- 0,5 tot 1 liter kippenbouillon
- zeezout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
- 1 theelepel gedroogde tijm
Schil de aardappelen en snijd ze in 2 centimeter dikke plakken. Ik heb deze keer krieltjes gebruikt en die zijn zo klein dat ik ze heel heb gelaten. Blancheer ze 1 minuut in kokend water. Smelt daarna de boter in een koekenpan waar een deksel op kan (ik gebruik altijd een hapjespan) en bak de aardappelen een minuut of drie lekker aan tot ze een goudbruin korstje hebben. Blus af met zoveel bouillon dat er een ruime centimeter bouillon in de pan staat. Voeg zout, peper en tijm toe. Laat dit een uur zachtjes pruttelen. Voeg bouillon toe als de aardappelen droog komen te staan.
Aardappelen aanbakken
Bouillon toevoegen
Boterzacht aardappeltje
Pommes Fondantes met asperges, ham en ei
2 Opmerkingen
Aardappelfan……….dat ben ik. Echt, hoe dan ook bereid. Deze fondantvariatie lijkt me dan ook zeker de moeite waard. In tegenstelling tot mijn zoon. Eet wel aardappelen, maar heeft een kwart Indisch bloed door d’ aderen stromen………..’ik ben geen man van aardappelen. Ik hou van rijst.’ Maar deze gaan we binnenkort eten! Heerlijk! En hij eet ze ook heus wel hoor!! 🙂
Aardappels zijn zo veelzijdig en lekker, zelfs voor een rijstman 😉