Witte asperges (failproof) met beenham en ei

Asperges Failproof

Witte asperges en spruitjes zijn bijna de laatste groenten waarvan we het seizoen nog respecteren. Traditioneel begint de oogst van witte asperges vanaf de tweede donderdag in april tot 24 juni. Daarna krijgt de plant de gelegenheid om weer nieuwe energie op te doen voor de volgende oogst.

Asperges worden ingedeeld in de volgende klasses

 • B (12-16 milimeter)
 • A (16-20 milimeter)
 • AA (20-28 milimeter)
 • AAA (groter dan 28 milimeter)

De AA asperges worden in het algemeen als ideaal gezien qua smaak, lengte en dikte. Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik vind asperges koken altijd nogal een gedoe. Het moet eigenlijk in zo'n speciale pan, die je de rest van het  jaar niet gebruikt, want in je gewone pannen passen ze meestal niet. Ik heb ze wel eens liggend in een hapjespan gekookt, maar dat was ook niet ideaal.

Gelukkig heb ik nu dé manier ontdekt om je asperges prachtig te garen op een hele makkelijke manier, in de oven! Asperges vind ik eigenlijk het lekkerst met de traditionele ham en ei en met gesmolten boter erover.

Ingrediënten voor 4 flinke eters:

 • 2 kilo witte asperges
 • 150 gram ongezouten boter
 • zout
 • 1 eetlepel suiker
 • fijngesneden verse bieslook
 • 4 eieren
 • 400 gram beenham (ik heb plakjes gebruikt)


asperges in folie met boter

Verwarm de oven voor op 220°C. Scheur acht vellen aluminiumfolie af en maak vier stapeltjes van twee vellen op elkaar. Schil de asperges zorgvuldig (niets is zo'n afknapper als van die draden aan je asperges) met een dunschiller en snijd het houtige uiteinde eraf. Als je echt alles uit je asperges wilt halen, maak dan van de schillen en de uiteinden een bouillon voor een lekker aspergesoepje. Verdeel de asperges over de vier stapeltjes van 2 vellen aluminiumfolie. Waarschijnlijk heb je per persoon 7 of 8 asperges. Verdeel dan over ieder stapeltje asperges een vierde deel van de boter in klontjes en doe er wat zout en een beetje suiker over. Vouw dan de pakketjes zorgvuldig dicht en leg ze zo'n 25 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk na 20 minuten even of ze gaar zijn, ze moeten zacht aanvoelen maar nog wel een beetje bite hebben. Omdat de boter al in de pakketjes zit, hoef je er geen (boter)saus bij te maken. Kook tijdens de oventijd de eieren hard en hak ze in stukken, doe er een beetje zout over. Verdeel de plakjes beenham over de borden, leg de asperges erop en verdeel de eieren erover. Schenk uit de folie de gesmolten boter erover en klaar ben je!

Lekker voor erbij zijn gekookte aardappelen of pommes fondantes van krieltjes. Enjoy!

Witte asperge failproof


Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.