Meiraap met kruidenolie – testrecept uit Allerhande mei ’16

bijgerechten groent/fruit meiraap

Meiraap, ook wel knolraap of meiknol, genoemd is al een  hele oude groente die in Nederland niet veel meer wordt gebruikt. Erg leuk dus om in de Allerhande van mei (op pagina 37) een recept tegen te komen waarin deze knolletjes gebruikt worden. Ik heb bij verschillende groentekramen op de markt gekeken, maar niet één had de knolletjes liggen. Albert Heijn zelf gelukkig wel en gelukkig ook voldoende voor een heel maaltje. Deze maand dus als Allerhande testrecept: meiraap met kruidenolie (en feta volgens het recept, maar één van mijn huisgenoten houdt daar niet van, dus heb ik dat weggelaten).


Meiraap

Meiraap

20160504_210820

Meiraap ziet eruit als een uit de kluiten gewassen radijs, met een mooie roze/paarse buitenkant en een helder witte binnenkant. Het smaakt niet naar radijs, maar is zoetig en doet eerder denken aan wortel of pastinaak. Meiraap kun je prima verwerken in salades of in soep, maar geroosterd uit de oven zijn ze ook heel lekker. Het originele recept is hier terug te vinden.

Voor vier personen heb je nodig:

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de meirapen en snijd ze in plakken van ongeveer 2 cm breed. Doe ze in een ovenschaal of bakblik en giet er olijfolie overheen. Hussel goed door elkaar zodat alle stukken meiraap ingevet worden door de olie. Zet dit ongeveer 45 minuten in de oven en schud het halverwege nog een keer goed om. Snijd de kruiden fijn (laat twee takjes dille heel) en meng dit met 6 eetlepels goede olijfolie in een kom. Doe er de geraspte schil van 1 citroen door (mijn huisgenoten vonden het wat citroenig, dus iets minder is ook goed) en 2 eetlepels citroensap.

Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Haal dan de ovenschaal uit de oven en knijp de gepofde knoflookteentjes uit boven de kruidenolie. Meng dit er goed doorheen en vermeng dan de meirapen met de kruidenolie. Doe over in een mooie schaal en garneer met de feta, wat citroenrasp en de overgebleven takjes dille.

Wij vonden het heerlijk. Deze komt absoluut vaker op tafel bij ons. Heb jij al iets gemaakt uit de laatste Allerhande?


Allerhande mei '16

Allerhande mei ’16

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.