Homemade Passata

sauzen homemade passata

Het is natuurlijk heel makkelijk en verleidelijk om je passata gewoon kant en klaar te kopen in een potje of een fles. Maar een pastasaus op basis van je eigen homemade passata geeft toch een beetje extra voldoening. Bovendien weet je precies wat erin gaat, kun je het precies zo kruiden als jij het lekker vindt en zitten er sowieso geen geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen in. Puur en echt eten dus.

Voor een voorraad van ongeveer drie liter:

  • 5 kilo roma-tomaten
  • handje verse oregano-blaadjes
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • grof gemalen zwarte peper

Voor een kleine liter:

  • 1,5 kilo roma-tomaten
  • verse oregano-blaadjes
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • grof gemalen zwarte peper

Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten aan de bovenkant in en dompel ze een seconde of 10 à 15 onder in het kokende water. Op deze manier laat het velletje van de tomaat los en kun je ze makkelijk ontvellen (dit heet officieel plisseren). Haal van alle tomaten op deze manier het velletje eraf en doe ze in een pan met een dikke bodem. Haal de staafmixer erdoor en pureer de tomaten zorgvuldig terwijl je het aan de kook brengt. Voeg de oregano blaadjes en peper en zout toe. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden toevoegen die je lekker vindt.


Tomaten pureren

Tomaten pureren

Tomaten plisseren

Tomaten plisseren

Als het kookt draai je het vuur laag en nu moet het zo’n anderhalf uur pruttelen. Leg de deksel schuin op de pan, want het vocht moet kunnen verdampen. Roer af en toe even goed door. Na anderhalf uur kun je het overgieten in een (gesteriliseerde) fles of pot en laat je het afkoelen. Deze passata is maximaal een jaar houdbaar in de koelkast. Sommige mensen doen nog een schepje suiker door de passata, om het zurige van de tomaten wat in balans te brengen. Ik doe dat liever pas als de saus waarin ik de passata gebruik daarom vraagt.


Homemade passata

Homemade passata

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.