Flatbread zijn platte broodjes die je zonder oven kunt maken en die binnen een half uurtje klaar zijn. Ze hoeven niet te rijzen en je hebt dus geen gedoe met gist. Je kunt ze gewoon insmeren met een (kruiden)olie en bakken in een grillpan (voor een mooi streepje) of in een gewone koekenpan. Flatbread kun je eigenlijk bij iedere maaltijd geven. Denk er eens aan als je gaat barbecuen of bij een maaltijd waarbij veel saus zit, zoals een curry. Deze bijvoorbeeld. Met het brood kun je heerlijk de sausresten van je bord ‘oplepelen’. Ik heb deze flatbreads ingesmeerd met olijfolie met daar doorheen Ras el Hanout van Original Spices by Jonnie Boer en daarin zitten de volgende ingrediënten: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. De original spices zijn in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar, maar vrij prijzig. Voor mediterrane kruidenmixen kun je ook heel goed terecht bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt, vaak voor een fractie van de prijs. Loop eens zo’n winkel binnen en neus eens rond. Echt leuk!
Voor 8 flatbreads (4 personen):
- 400 gram zelfrijzend bakmeel (of gewone bloem met ong. 10 gram bakpoeder)
- 300 gram volle yoghurt (Griekse of Turkse yoghurt mag ook)
- beetje zout
- 100 milliliter olijfolie
- twee theelepels Ras el Hanout
- peper & zout
Voeg de yoghurt en het zout bij het zelfrijzend bakmeel en kneed het goed door elkaar. Kneed door tot je een samenhangende, elastische bal
hebt. Het is normaal als het wat plakkerig blijft. Verdeel de deegbal in 8 ongeveer gelijke stukken. Meng voor de kruidenolie de olijfolie met de Ras el Hanout, wat peper en wat zout. Meng dit goed door elkaar. Giet wat olie op je aanrecht (anders plakt het deeg er teveel aan vast) en rol het eerste stukje uit. Ik doe dit meestal met de hand, want het laat zich vrij makkelijk vormen, maar als je een roller wilt gebruiken, gebruik dan een kunststof fondantroller en vet die in met wat olie. Verhit intussen je grillpan tot standje loeiheet. Vorm de stukjes deeg in een eivorm en smeer de bovenkant met een bakkwast in met de Ras el Hanout olie. Leg ze met de geoliede kant in de grillpan als deze goed heet is. Het bakken duurt maar één tot twee minuten per kant, dus blijf er bij en houd het in de gaten. Smeer ook de andere kant in met de Ras el Hanout olie. Als de ene kant een mooi streepje heeft draai je ze om en bak je de andere kant één tot twee minuten. In mijn grillpan passen twee naast elkaar en gaat het dus vrij vlot. Laat ze niet te lang liggen, vers zijn ze het lekkerst.
deeg uitrollen
flatbread bakken in de grillpan
Flatbread in de grillpan
2 Opmerkingen
Oh,lekker en wat een gelukje! Ik at laatst in een Indiaas restaurant in Assen en natuurlijk ook naanbrood erbij. Ik vond het zo lekker en het liefst had ik alleen het brood gegeten. De overige gerechten waren ook heerlijk hoor, maar dat brood………nomnomnom. Nu heb ik een recept! Ik ga mooi een hele stapel voor mezelf bakken. Als ik ze koop kosten ze nl. 1 euro per twee stuks. Oh ja en ook even naar de Turkse winkel voor de kruiden.
Komt dat even goed uit! Je kunt ook experimenteren met het kruiden van het deeg. Wat gemalen korianderzaad door het deeg is bijvoorbeeld heel erg lekker. Succes!