Eendenborst in de pan gebakken

hoofdgerechten overig gevogelte

Eend is één van mijn favoriete vleessoorten. Het is sappig, mals en het heeft veel smaak. Ik heb het jaren geleden ontdekt op vakantie in Frankrijk. Ik keek toen trouwens ook mijn ogen uit in de Franse hypermarché waar we onze boodschappen deden. Inmiddels zijn onze supermarkten ook een stuk beter gesorteerd, maar zoals ze dat in Frankrijk doen … genieten! 

Eend heeft qua bereiding wat mij betreft weinig nodig. Je zou aan dit recept nog een mooie sinaasappelsaus of deze rode portsaus toe kunnen voegen, maar ik doe dat bij eend eigenlijk nooit.


Eendenborstfilet met snijbonen en gebakken aardappelen

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 400 gram ongesneden snijbonen
  • 1 eendenborstfilet 
  • zout & peper

Haal de eend een half uur voor bereiding uit de verpakking en laat hem op kamertemperatuur komen. Snijd intussen de snijbonen in grove stukken en bereid de aardappelen op deze manier. 

De snijbonen hoeven maar kort gekookt te worden, dan behouden ze hun kleur, smaak en zoveel mogelijk vitamines.  Bestrooi de eend met zout en wat peper en verhit een beetje boter in een koekenpan. Leg de eend in de hete boter met de vetkant naar beneden. Laat het op halfhoog vuur een minuut of 4/5 bakken. Draai de eend dan om en bak de andere kant ook een minuut of 4/5. Als het goed is is het vlees dan nog mooi rosé. Laat hem daarna even afgedekt in folie ‘rusten’ en trancheer het vlees dan in plakjes van ongeveer anderhalve centimeter. Serveer met de gebakken aardappelen, de snijbonen en een beetje zelfgemaakte mayonaise.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Het is dat ik vandaag nasi goreng met gegrilde kippendijfilet en sla op het menu heb, maar anders……….:-) Ik heb wel eens zo’n blik met canard confit (AH) geprobeerd. Dat was zeker lekker, maar dit recept van jou lijkt me een goed begin om het eens met verse (of nou ja, diepvries dan) te proberen! 🙂

  2. Confit is ook heerlijk! Als we in Frankrijk zijn nemen we altijd een paar blikken mee. Eendenborst ligt bij Albert Heijn trouwens gewoon bij het verse (verpakte) vlees.

    Wat grappig dat je vanavond nasi eet, mijn pakjesloze versie komt morgen online 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge