Deze snelle, makkelijke en zeer smakelijke soep kan prima dienen als voorgerecht bij een diner. Hij vult best, dus geef niet te grote porties. De soep kan ook heel goed als lunch gegeten worden, met een kaasstokbroodje uit de oven bijvoorbeeld. De soep heeft een wat zoetige smaak door de doperwten. Je kunt hem wat pittiger maken door bijvoorbeeld wat chilivlokken erdoor te roeren of wat fijn gesneden rode peper. Ik heb er alleen wat rode paprikapoeder overheen gestrooid.
Ingrediënten voor vier personen:
- 400 milliliter groentebouillon (het liefst natuurlijk zelfgemaakt)
- 350 gram doperwten (diepvries)
- 200 gram crème fraîche
- zout
- versgemalen peper
- paprikapoeder
- 75 gram zachte geitenkaas
Breng in een pan de bouillon aan de kook en voeg dan de doperwten toe. Kook ze een minuut of drie. Pureer de soep met een stafmixer en haal hem door een zeef.
Tot zover kun je hem al een tijdje van tevoren klaarmaken en eventueel in de koelkast bewaren. Vlak voor gebruik warm je de soep op en voeg je de crème fraîche toe. Roer met een garde tot de crème fraîche volledig is opgelost. Breng de soep stevig op smaak met zout en peper. Brokkel de geitenkaas in stukjes. Schep de soep in kommen en verdeel de verbrokkelde geitenkaas erover. Bestrooi met wat paprikapoeder.
doperwten pureren
Gezeefde doperwtensoep
Doperwtensoep met geitenkaas