Verse groentebouillon

bouillons Verse Groentebouillon

Het gebruiken van bouillonblokjes was er bij mij behoorlijk ingesleten, moet ik eerlijk toegeven. Het is natuurlijk ook wel heel erg makkelijk en geeft meteen smaak. Bovendien kun je het lang bewaren en neemt het niet veel ruimte in in mijn (koel)kast, waar ruimte standaard een schaars goed is.

Een tijd geleden zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over kippenbouillonblokjes, waaruit bleek dat een kippenbouillonblokje zeer weinig met kip te maken heeft. De uitzending is hier terug te zien als je het leuk vindt. Bovendien bevat het zeer veel zout, gehard vet en allerlei smaakversterkers. De smaak komt dus niet van kip, maar van niet natuurlijke smaakversterkers. Als je niet vaak bouillon gebruikt is het misschien helemaal niet zo erg, maar ik ben nogal een grootverbruiker… misschien toch iets om eens bij stil te staan.

En waarom zou je eigenlijk een bouillonblokje gebruiken als je vrij simpel zelf een voorraad kunt aanleggen. Zo weet je precies wat erin gaat, zit er geen toegevoegde troep in en kun je het zo zout maken als je zelf wilt.

Vandaag deel ik mijn basis (vegetarische) groentebouillon recept met jullie. Hier vind je een basis kippenbouillon en hier een basis vleesbouillon. Het is echt niet veel werk en als je het in porties invriest grijp je nooit meer naar een blokje!

Ingrediënten voor 3 liter groentebouillon:


Ingrediënten voor groentebouillon

Ingrediënten voor groentebouillon

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Snijd de knolselderij doormidden en snijd de schil eraf. Snijd de knolselderij vervolgens in niet te kleine blokjes. Schrap de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de (hele) preien in grove stukken en was ze grondig onder de koude kraan.

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui en minuutje of wat op laag vuur. Doe dan de knolselderij, de wortel en de prei erbij en bak even mee. Schep het daarbij steeds goed om. Doe er dan 3 liter water, de kruiden, de foelie en de peper bij en breng het tegen de kook aan. Als je zout wilt toevoegen, is dit het moment. Ik doe dit het liefst pas als ik de bouillon gebruik voor een eindproduct.

Zet dan het vuur zacht en laat het een uur tegen de kook aan trekken, zonder deksel op de pan. De bouillon mag niet koken!

Maak een passeer– of schone theedoek nat en wring hem goed uit. Bekleed vervolgens een vergiet met de doek en plaats dit op een schone pan. Schenk de bouillon door de doek in de andere pan en laat de groente daarin goed uitlekken, maar druk het vocht er niet uit, omdat je dan geen heldere bouillon krijgt. Laat de bouillon afkoelen en bewaar in de koelkast of vries het in porties in tot gebruik.


Groente laten uitlekken


En zo gaan ze de vriezer in

En zo gaan ze de vriezer in

Doperwtensoep met geitenkaas en paprikapoeder

Doperwtensoep met geitenkaas en paprikapoeder

Met deze groentebouillon kun je bijvoorbeeld ← deze heerlijk doperwtensoep maken. Simpel, snel en smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.