Courgette wordt ook wel mergpompoen genoemd en is de ongerijpte vrucht van een plant uit de komkommerfamilie, die als groente wordt gegeten. Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans en is het verkleinwoord van courge, wat merg betekent. Een courgette kan geel of groen zijn, maar de meest gangbare soort is groen. Courgettes zijn vrij makkelijk te telen en dus heel geschikt voor in een eigen groentetuin.
De credits voor dit lekkere courgette kaas taartje gaan naar huisgenoot M. Sinds hij het de eerste keer maakte, heeft het al vaak op tafel gestaan bij ons. Het is een veelzijdig bijgerecht dat je bij van alles kunt serveren. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk bij een lekker karbonaadje met gebakken aardappelen. Gebruik je fantasie, je kunt er allerlei kanten mee op.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 courgettes
- 150 gram geraspte kaas
- boter om de ovenschaal in te vetten
- zout & peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Was de courgettes of schil ze met een dunschiller. Snijd ze vervolgens in de lengte in repen met een mandoline of kaasschaaf. Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem met reepjes courgette.
Strooi hierover wat kaas en bedek dit weer met reepjes courgette. Wissel de laagjes zo af tot de schaal vol is of je courgettes of kaas op zijn. Eindig in ieder geval met een kaaslaag en strooi op sommige lagen ook een beetje zout en peper. Schuif de schaal in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken. Laat het na de oventijd even staan, zodat de kaas een beetje kan stollen. Dan kun je hem aansnijden en over de borden verdelen.
1 Opmerking
Kaas en courgette, ‘spekkie naar mijn bekkie.’ Dit kan wel zo’n gerecht zijn, dat ik gewoon met een salade zou serveren. Daarin kan je altijd veel varianten bedenken toch? Voor mij is het nl. beter niet al te veel koolhydraten te eten. Met dit recept zal ik die echt niet missen en……….. mooi en lekker resultaat. En………ook hier wordt af en toe vegetarisch gegeten, dus dit is een prima recept. Deze met vette stip op de ‘to-cooklist.’