Verse runderbouillon

bouillons runderbouillon

Zoals ik eerder al eens meldde was het gebruiken van bouillonblokjes er bij mij behoorlijk ingesleten. Het is natuurlijk ook wel heel erg makkelijk en geeft meteen smaak. Bovendien kun je het lang bewaren en neemt het niet veel ruimte in in mijn (koel)kast, waar ruimte standaard een schaars goed is.

Een tijd geleden zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over kippenbouillonblokjes, waaruit bleek dat een kippenbouillonblokje zeer weinig met kip te maken heeft. Ik had daar echt nog nooit zo bij stilgestaan. Ik ging er altijd vanuit dat een bouillonblokje geconcentreerde, ingekookte kippenbouillon was. De uitzending is hier terug te zien als je het leuk vindt. Blokjes blijken ook veel zout, gehard vet en allerlei smaakversterkers te bevatten. De smaak komt dus niet van kip, maar van niet natuurlijke smaakversterkers. Als je niet vaak bouillon gebruikt is het misschien helemaal niet zo erg, maar ik ben nogal een grootverbruiker… misschien toch iets om eens bij stil te staan.

En waarom zou je eigenlijk een bouillonblokje gebruiken als je vrij simpel zelf een voorraad kunt aanleggen. Zo weet je precies wat erin gaat, zit er geen toegevoegde troep in en kun je het zo zout maken als je zelf wilt.

Vandaag deel ik mijn basis vleesbouillonrecept met jullie. Eerder deelde ik al mijn basis kippenbouillon en basis groentebouillon. Het is echt niet veel werk en als je het in porties invriest grijp je nooit meer naar een blokje!


Rundvlees

Rundvlees

Voor een liter of 3 heb je nodig:

Doe het vlees in een grote soeppan en doe er 3 tot 3,5 liter water bij. Breng dit langzaam tegen de kook aan en schep het schuim dat ontstaat weg met een schuimspaan. Anders krijg je geen heldere bouillon. Snijd de groentes in niet al te kleine stukken. Vergeet niet de prei goed te wassen, want daar zit vaak nog veel zand in verstopt. Als de bouillon bijna kookt draai je het vuur laag en houd je het tegen de kook aan. Laat het niet koken. Doe de groentes erbij en de selderij, laurier en peperkorrels. Laat de bouillon 2 tot 3 uur zachtjes trekken zonder deksel op de pan en let erop dat de bouillon niet gaat koken.

Maak een passeer– of schone theedoek nat en leg die in een vergiet die je op een schone pan zet. Giet de bouillon door de doek en laat goed uitlekken. Druk het vocht er niet uit met druk, want dan krijg je geen heldere bouillon. Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast tot gebruik (blijft ongeveer 3 dagen goed) of vries het in porties in (dan is het 8 tot 10 maanden houdbaar).


Pruttelen

Pruttelen

Passeerdoek

Passeerdoek

Heldere bouillon

Heldere bouillon

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

 1. dag
  Esther,
  Vanmiddag de runderbouillon gemaakt. Was heerlijk.
  Maar wat kan ik nu doen met de schenkel en de poulet? Is ook zo jammer om weg te gooien!
  Groeten,

  1. Hallo Alie, wat leuk dat je de bouillon gemaakt hebt. Wat gaat je huis daar lekker van ruiken hè? De restjes vlees kun je heel goed gebruiken in de soep. Verder zou je er een ragout van kunnen maken voor bijvoorbeeld kroketten of pasteitjes. Omdat er aan het vlees zelf niet veel smaak meer zit, heb ik het verwerkt in een feestmaal voor onze hond.
   Esther onlangs geplaatst…Geroosterd buikspek, Indisch gekruidMy Profile

 2. dag
  Esther,
  Vanmiddag de runderbouillon gemaakt. Was heerlijk.
  Maar wat kan ik nu doen met de schenkel en de poulet? Is ook zo jammer om weg te gooien!
  Groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.