Eggs Benedict

Eggs Benedict

Eggs benedict is een traditioneel Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht. Officieel bestaat het uit een in twee helften gesneden en geroosterde muffin met daarop een plak bacon of ham, een gepocheerd ei en daaroverheen een Hollandaise saus. Muffins en bacon of ham had ik niet voorhanden, dus ik het gemaakt met geroosterd witbrood en een plakje kalkoenfilet. Een heerlijk zondagochtendontbijtje!

Voor 4 personen heb je nodig:


Hollandaise saus

Hollandaise saus

Begin met de saus. Breng in een pannetje de witte wijn met de dragonazijn, de peperkorrels en de laurier aan de kook en laat dit zachtjes 5 minuten pruttelen. Smelt intussen in een ander pannetje de boter. Zeef na 5 minuten de wijn boven een kom die in een andere pan past. Splits 4 eieren en voeg de dooiers toe aan de wijn. Klop dit goed los en schuimig.

Breng nu in de pan waarop de kom past een laagje water aan de kook. De saus wordt au bain marie bereid. Let op dat de bodem van de kok het water niet raakt. Hang de kom in de pan en klop met een garde tot het mengsel wat dikker wordt. Voeg dan terwijl je klopt in een dun straaltje de boter toe. Blijf kloppen tot de saus de juiste dikte heeft. Als je een keukenthermometer hebt kun je die ook gebruiken. De saus moet ongeveer 65°C zijn, dan is hij klaar. Zet de kom dan 10 tellen in een laagje koud water om het kookproces te stoppen en breng op smaak met zout en peper. Ik vond de saus op dit punt nog iets te zuur, dus ik heb er nog een beetje agavesiroop door geklopt. Een beetje suiker of honing kan ook. Dek de saus af, zodat hij warm blijft en rooster de boterhammen, beleg ze met kalkoenfilet en pocheer de eieren. Eieren pocheren is knap ingewikkeld, maar als je deze failproof methode gebruikt, lukken ze (bijna) altijd!

Plaats de eieren op de broodjes en schep er een flinke lepel saus overheen. Ik heb er nog wat gedroogde dragon overheen gestrooid, maar een ander kruid kan ook prima.


Eieren pocheren

Eieren pocheren

Gepocheerd ei met Hollandaise saus op toast

Gepocheerd ei met Hollandaise saus op toast

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge