Appel-kaneel jam

zelf maken appel-kaneel jam

Appels en kaneel zijn een klassieke smaakcombinatie. Nu mijn jongste in anderhalve maand de hele voorraad frambozen- en aardbeienjam had weggelepeld, wilde ik wel eens wat anders proberen. Van fruit kun je jam maken, dus waarom niet van appels … ? Je ziet het eigenlijk nooit.

Voor ongeveer 3 potten heb je nodig:

  • ongeveer 1250 gram elstar appels (geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden)
  • ongeveer 350 gram halfzoete geleisuiker (hangt een beetje van het restgewicht van de appels af)
  • 1 kaneelstokje
  • jampotjes (gesteriliseerd)
  • rekenmachine 😉


Appels afwegen

Appels afwegen

Uitlekken

Uitlekken

Doe de appelstukjes in een pan en doe er zoveel water op dat ze net onderstaan. Breng het aan de kook en laat het een half uurtje zachtjes pruttelen. Bekleed een vergiet met een schone theedoek of een passeerdoek en giet de appelstukjes daarin. Laat een uurtje uitlekken en druk dan met een lepel de laatste restjes vocht eruit. Doe de appels in een kom en weeg hoeveel je nu hebt. Bij mij was het ongeveer 850 gram. Doe de partjes in een pan en voeg de halfzoete geleisuiker toe in de verhouding 1 deel suiker op 2,5 delen fruit.

Bij mij moest er dus zo’n 340 gram halfzoete geleisuiker bij. Let op: gebruik je gewone geleisuiker, dan is de verhouding anders! Breng de appelpartjes met de suiker, het sap van 1 citroen en een kaneelstokje aan de kook en laat een minuut of 5 pruttelen terwijl je regelmatig roert. Als het prutje voldoende dik is (het moet een beetje aan de lepel blijven hangen) giet je het over in de potjes. Sluit de potjes af met een deksel en zet ze 5 minuten op z’n kop. Draai ze daarna terug en laat ze volledig afkoelen. Daarna zijn ze in de koelkast zeker een half jaar houdbaar.


Appel-kaneel jam

Appel-kaneel jam

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Oh, dit is lekker, heel lekker. Ga ik dus gelijk maken aankomende maandag. Of nee, woensdag. Maandag nieuwe koelkast en dinsdag nieuwe kasten voor de keuken. Een goede reden dus om woensdag deze jam te maken. Heel veel potten, want ik ben gek op appel met kaneel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge