Lekkerbekjes met remouladesaus

hoofdgerechten vis lekkerbekjes

Lekkerbekjes zijn visfilets die door een beslag gehaald worden en vervolgens worden ze gefrituurd. Vroeger werd voor lekkerbekjes vaak kabeljauw of wijting gebruikt, maar omdat die vissen wat schaarser (en dus duurder) zijn geworden is het een beetje zonde om ze in de frituur te gooien. Je kunt het beste kiezen voor koolvis-, schelvis- of heekfilets. Ik heb ze van heekfilets gemaakt en die zijn vrij groot, dus voor vier personen heb je maar twee filets nodig die je doormidden snijd.

Traditioneel worden lekkerbekjes met remouladesaus gegeten.

Voor 4 de lekkerbekjes:


Filets door het beslag

Remouladesaus

Voor de remouladesaus:

Let bij het maken van de mayonaise op dat je goed proeft en de smaak aanpast aan je eigen smaak. De één houdt van een wat zoetere mayo, de andere van een mayo met wat meer mosterdsmaak en weer iemand anders van een wat zurige. Dus proef en pas aan! Roer dan de kappertjes, augurken, mosterd en kruiden door de mayo en klaar is je remouladesaus.

Maak het beslag voor de lekkerbekjes. Doe de bloem en de kurkuma in een kom. Roer het ei los met de helft van de melk. Schenk dit al kloppend door de bloem en maak het beslag dan dunner met de rest van de melk.

Verhit de frituurolie in een wok tot zo’n 180°C (of verhit de frituurpan tot 180°C). Als je geen thermometer hebt: de olie moet walmen, dan is hij meestal heet genoeg. Of gooi er een kruimel brood in. Als hij sist en meteen kleurt is je olie heet genoeg. Haal de filets door het beslag. Laat het teveel aan beslag eraf lopen en frituur de vissen 4 tot 6 minuten goudbruin. Laat ze er voorzichtig inglijden en pas op voor spatten! Schep de vissen met een schuimspaan uit het vet en laat ze even uitlekken. Serveer met de remouladesaus, groente en aardappelen.


Heekfilets frituren

Lekkerbekjes met broccoli, gebakken aardappelen en remouladesaus

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Vis………heerlijk! Het is bij mij, min of meer,……….’als het zwemt eet ik het.’ Niet helemaal waar, maar vis vind ik heerlijk. Gestoofd, gerookt, gezouten, gekookt, maar vooral gebakken. Nu ben ik niet zo’n keukenheld, maar dit recept is zo eenvoudig uitgelegd, dat ik het ga proberen. En als het lukt……dan wellicht kibbeling? 🙂 Esther, voeg je curcuma (koenjit) aan de bloem toe voor de smaak of voor de kleur; of voor beide?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge