Romige polenta met pistachegehaktballetjes

hoofdgerechten rundvlees polenta

Polenta is een gerecht dat oorspronkelijk uit Noord-Italië komt en dat ook in delen van Zwitserland en Oostenrijk gegeten werd. Het werd vroeger van verschillende graansoorten gemaakt, maar tegenwoordig wordt het gemaakt van griesmeel van maïs. Ooit was polenta voedsel voor arme mensen, het vult goed voor weinig geld. Tegenwoordig is het hip en vind je het op de kaart bij allerlei sterrenrestaurants. Dit gerecht (romige polenta met pistachegehaktballetjes) stond in Foodies Magazine van maart 2016. Bij het recept zit geen groente, dus ik heb er maïskolven uit de oven bij gegeven. Dat combineerde goed!

Ingrediënten:


Maïskolven

Maïskolven

Begin met de maïskolven, want die hebben de langste bereidingstijd. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdoe de maïs van bladeren en snijd een klein stukje van kop en kont. Leg ze in een ovenschaal en smeer ze flink in met wat boter. Bestrooi ze met peper en zout. Zet ze dan ongeveer 35 minuten in de oven.

Maak dan de gehaktballetjes klaar tot ze de pan in moeten. Hak de pistachenoten fijn en pel en snipper de knoflook. Was de peterselie en snijd fijn. Meng dit samen met peper en zout door het gehakt en draai balletjes ter grootte van ongeveer een pingpongbal.

Zet een pan met een liter water en flink wat zout op en breng het aan de kook. Voeg dan al roerend met een garde de polenta toe en blijf roeren om klontvorming te voorkomen. Als de polenta steviger wordt draai je het vuur laag en laat je de polenta ongeveer 20 minuten garen. Roer regelmatig door met bij voorkeur een houten lepel.


Polenta

Polenta

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin en door en door gaar. Als de balletjes gaar zijn, voeg je een scheutje heet water toe aan het bakvet en breng je het op smaak met de citroensap, peper en zout.

Roer vlak voor het serveren de boter en de Parmezaan door de polenta, proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Serveer de gehaktballetjes bij de polenta en schenk er wat van de jus overheen. Geef er een maïskolf bij, die je heerlijk charmant kan afkluiven, en een beetje groene salade met vinaigrette.


Romige polenta met pistachegehaktballetjes en een maïskolf

Romige polenta met pistachegehaktballetjes en een maïskolf

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.