Pavlova met passievrucht en frambozen

Pavlova is een desserttaart die gemaakt wordt van meringue. Het verhaal gaat dat dit dessert is bedacht ter ere van de Russische balletdanseres Anna Pavlova toen zij op tournee was door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren ’20. Ik had er nooit van gehoord, totdat ik naar Masterchef Australia ging kijken en een uitzending zag waarin de pavlova van Donna Hay werd gemaakt. Tot mijn grote vreugde staat het recept in haar boek Nieuwe Klassiekers waarover ik eerder al eens dit artikel schreef. Echt een aanrader, dat boek! Omdat het zo’n heerlijk dessert is en zo eenvoudig om te maken, deel ik vandaag het recept met jullie!

Voor 4 tot 6 personen:

 


2016-06-19-13-55-24

Verwarm je oven voor op 150°C. Als je net als ik een heteluchtoven hebt, dan altijd 10% minder heet zetten dan in het recept staat! Doe de eiwitten in een goed ontvette keukenmachine en klop ze op tot er pieken op blijven staan. Voeg dan eetlepel voor eetlepel de suiker toe. Laat steeds een halve minuut zitten tussen de lepels suiker en laat de mixer continu draaien. Als alle suiker is toegevoegd, klop je nog 6 minuten door. Schraap dan met een siliconen spatel de randen los, voeg de azijn toe en klop nog 2 minuten goed door. Spatel dan het eiwitmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat in de gewenste vorm. Traditioneel is een pavlova rond. Maak iets van een kuiltje of een afgeplat stukje aan de bovenkant, zodat het fruit er straks mooi op blijft liggen. Draai de oven terug naar 120°C en zet de bakplaat in de oven. Laat anderhalf uur bakken. Zet daarna de oven uit en laat de pavlova in de oven volledig afkoelen. Op tijd beginnen dus, want dat duurt wel een paar uurtjes. Als het goed is, is hij dan knapperig krokant van buiten en sticky van binnen. Klop vlak voor het serveren de room stijf en spatel dit over de pavlova. Doe hier overheen de passievruchtpulp. Hiervoor snijd je de passievruchten open en lepel je het binnenste eruit. Doe dan de frambozen erop. Een lekkere sterke kop koffie is heerlijk hierbij!


2016-06-19-18-59-57


2016-06-19-19-03-47


Pavlova

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Wat ben ik blij met dit recept!Ik at deze voor de eerste keer toen ik in Australië was. Ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag waren we bij Eastern Beach in Geelong voor een familiebarbecue. En als desert kwam de eigengemaakte Pavlova! Zo feestelijk, zo heerlijk en zo fruitig. Een taart waarbij je zondermeer alle bezwaren over ‘de lijn’ etc. aan de kant zet. Gewoon eten en genieten met veel plezier. Down under is het een heel populaire taart. De merinques kan je daar kant en klaar kopen. Maar wat is er nou leuker dan zelf maken? En het verhaal over het ontstaan van de taart klopt. Esther heel hartelijk dank. Ik ga deze maken. Zacht fruit in overvloed 🙂

  2. Ik heb er niet gewoond Esther, maar een deel van mijn familie woont in Lovely Banks (Vic.); ca. een uur rijden van Melbourne. Ik ben er vaak geweest en veel Australische culinaria gezien en gegeten. Ook veel outdoor-cooking meegemaakt. En ook voor het eerst de Pavlova! Ik vind het zo leuk dat je dit recept hebt gedeeld. Vooral nu het zachte fruit in overvloed verkrijgbaar is! En ja, keuken is klaar. Superleuk geworden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge