Sinaasappel panna cotta

Sinaasappel panna cotta

Panna cotta betekent letterlijk gekookte room. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Er zijn heel veel versies van panna cotta en je kunt er eigenlijk iedere smaak aan geven die je zelf maar wilt. Dit recept is van Joop Zwiep van Kookatelier Joop Zwiep en heeft als bijzondere ingrediënten sinaasappelsap, Griekse yoghurt en zwarte peper. Het recept is vrij groot (bedoeld voor 10 personen). Voor  minder porties kun je het recept makkelijk halveren (of verdubbelen voor een grotere groep).

Opmerking: ik heb hier de keuze gemaakt om de vormpjes waarin in de panna cotta heb laten opstijven te bekleden met huishoudfolie. Voordeel: je krijgt ze makkelijk uit de vorm. Nadeel: je krijgt geen mooie gladde buitenkant op je panna cotta. Om de puddinkjes makkelijk uit de vorm te krijgen kun je ook de buitenkant na het opstijven in heet water dompelen en ze er dan uit schudden/kloppen of je kunt siliconenvormpjes gebruiken.

Ingrediënten voor 10 porties:

Breng de room met de suiker aan de kook en roer tot alle suiker volledig is opgelost. Leg de gelatineblaadjes intussen in een bakjes met koud water om zacht te worden.


2016-07-07-18-16-04

Werkwijze:

Als de blaadjes zacht zijn, knijp je ze goed uit zodat er zo weinig mogelijk water aan blijft hangen. Los ze dan al roerend één voor één op in de kokende room. Haal dan de pan van het vuur en laat de room afkoelen totdat het lobbig wordt. Zet je vormpjes klaar. Voor de makkelijke oplossing bekleed je de vormpjes met huishoudfolie (maar dan krijg je dus wel een tekening aan de buitenkant van de panna cotta’s).


2016-07-07-19-14-01

Voor mooie strakke panna cotta’s schenk je het mengsel direct in de vormpjes en houd je de buitenkant na het opstijven in heet water om ze los te krijgen. Als je siliconen vormpjes hebt kun je deze gebruiken. Als het room/suiker mengsel lobbig is en afgekoeld, roer je de sinaasappelsap, de yoghurt en de peper erdoor. Schenk het mengsel vervolgens in de vormpjes en laat ze (minimaal twee uur, liefst wat langer) opstijven in de koelkast. Stort de panna cotta’s vlak voor het serveren op borden.

Deze panna cotta’s zijn echt heel lekker en kun je prima zo zonder iets erbij serveren. Als garnering kun je denken aan wat limoenrasp of sinaasappelpartjes. Misschien een bolletje sorbetijs erbij ….

Wat eet jij graag als nagerecht?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.