No bake Chocoladetaart met rozemarijn, rode peper & salty caramelsaus

bakken - taart chocolade taart

Wist je dat pure chocolade ontzettend goed combineert met rode peper en rozemarijn? Echt! Het bewijs zit in deze fantastische chocoladetaart. Het is een machtige jongen, dus houd het bij kleine stukjes en geniet daar ten volle van! Bij deze taart heb ik een heerlijke salty caramelsaus gemaakt die het helemaal af maakt. En nog meer goed nieuws: aan deze taart komt geen oven te pas. Een paar uur koelkast does the trick.

Voor een taart van Ø 20 cm (8 punten)


Chocolade smelten

Chocolade smelten

Salty Caramel saus

Salty Caramel saus

Bereidingswijze:

Begin met de taart. Smelt 70 gram boter in een pannetje en maal de roomboterkoekjes fijn in een keukenmachine. Doe de koekjes in een kom en roer de gesmolten boter erdoor. Neem een springvorm van 20 cm doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier. Smeer hem daarna nog in met boter. Schep het koek/botermengsel op de bodem van strijk het goed glad en druk het aan. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter weer wat opstijft terwijl je de cholocadelaag maakt.

Smelt dan de chocolade au bain-marie (in een kom boven heet water) en laat het daarna iets afkoelen. Snijd intussen de peper open. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd de rest van de peper fijn. Ris de naaldjes van een rozemarijntakje en hak ze heel erg fijn. Roer dan de crème fraîche, 50 g van de suiker, peper en rozemarijn door de gesmolten chocolade. Dan verplicht je vinger erin en proeven! Haal de vorm met de opgesteven bodem uit de koelkast en giet het chocolademengsel op de bodem. Strijk het glad en zet de taart dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Caramelsaus:

Doe rest van de suiker met 3 eetlepels water in een steelpannetje en draai het rond zodat de suiker goed onder het water staat. Verwarm het suikerwater (niet roeren!) en laat de suiker smelten. Laat het pruttelen totdat het begint te kleuren, dan pas roer je met een garde. Neem de pan van het vuur een giet de slagroom er voorzichtig en al roerend bij. Pas op voor het gesputter! De caramel zal gaan klonten, maar als je goed blijft roeren, smelt het vanzelf weer. Roer dan de rest van de boter en wat fleur de sel door de saus. Laat de saus afkoelen en indikken. Als de saus te dik wordt, warm je hem voor gebruik weer even op.

Strooi wat fleur de sel over de bovenkant van de taart en snijd hem in punten. Geef iedereen er een beetje van de saus bij.


IMG_20160626_141000

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Oh Esther, wat een heerlijk recept! Rozemarijn, rode peper, zout en chocolade. Ik vind het een fantastische combinatie. En dan die heerlijke saus erbij. Een vraag: Ik heb nog zelf gedroogde pepers van vorig jaar. Zou ik die ook, in flinters geknipt, kunnen gebruiken? Deze taart wordt het, zodra het minder warm is. Chocoladetaart met rozemarijn, rode peper en salty caramelsaus 🙂 Ik kan niet wachten op wat koeler weer.

  2. Ja hoor, die kunnen er heel goed doorheen. Goed fijn snijden inderdaad. Het is een stevige jongen dus ik zou inderdaad even wachten tot het wat minder warm is. Ook lekker als nagerecht na de Sinterklaas kaasfondue 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge